Hun faldt pladask for Panamas skønne natur og venlige befolkning

Et kort besøg i Panama gjorde udslaget for 50-årige Yuh Micala Magnussen Schabacker-Koppel, der oprindelig kommer fra Taarbæk. Til daglig bor hun i Chicago, men i dag ejer og driver hun også et lille hotel midt i et af verdens mest naturskønne områder.

Yuh Micala

Da Yuh Micala Magnussen Schabacker-Koppel sammen med sin tyske mand Marcus i november sidste år var på vej fra Chicago til et bryllup i Cartagena i Columbia, ville tilfældet, at flyplanerne blev ændret. Det betød en ekstra overnatning på et hotel i Panamas hovedstad Panama City. Hun kendte naturligvis den berømte Panama Kanal, men vidste ellers intet om til landet.

»Da vi kørte ind til hotellet fra lufthavnen, så jeg store reklameskilte, der slog på tromme for strande, der fuldstændig lignede Bounty land. Vi blev enige om, at vi måtte tilbage, så vores juleferie blev tilbragt på øen Bocas Del Toro, der ligger 600 kilometer vest for hovedstaden ud til det Caribiske Hav. Og lad det være sagt med det samme – vi forelskede os pladask i Panama,« fortæller Yuh Micala Magnussen Schabacker-Koppel.

30 grader samt masser af ro

Forelskelsen er siden blevet så stor, at hun i juni måned overtog et lille hotel med 6 værelser. Det hedder Dolphin Blue Paradise og ligger ved en bugt på en anden ø i området, Isla San Cristobal, der ikke kun byder på skøn natur og behagelige 30 graders varme året rundt, men også er tilholdssted for den sjældne bottlenose delfin. Den er totalfredet, og derfor er Yuh Micala Magnussen Schabacker-Koppel ret sikker på, at dens habitat får lov til at være urørt.

»Stedet minder meget om både Maldiverne og Bora Bora i Polynesien, men der er ingen store luksushoteller. Her finder man kun mindre hoteller som vores spredt ud over øen, og man kan kun komme rundt med båd. Her findes ingen veje, så derfor er der rig mulighed for at finde fred og ro,« siger Yuh Micala Magnussen Schabacker-Koppel videre og føjer til, at det mest udbredte transportmiddel er kano.

Panama som fast vinterbase

Lige nu er hotellet lukket for at blive renoveret, men det åbner igen i løbet af august, hvor Yuh Micala Magnussen Schabacker-Koppel ansætter det personale, der skal stå for den daglige drift.

Yuh Micala
Bocas Del Toro regionen vest for Panama City er et såkaldt arkipelag, der består af en gruppering af øer og laguner. Her har Yuh Micala Magnussen Schabacker-Koppel og hendes tyske mand Marcus fundet lykken. De er faldet pladask for Panama, som i deres optik både er et godt og trygt sted at bo. I juni måned overtog Yuh Micala Magnussen Schabacker-Koppel hotellet Dolphin Blue Paradise. (Foto: Bruce Finn)

Hendes mand Marcus arbejder for en amerikansk non-profit organisation inden for sundhedssektoren og er bundet op af en del arbejde i Chicago, hvor parret bor fast, så opgaven med at træne personalet ligger ligeledes i hendes hænder.

»Det betyder, at jeg nok kommer til at rejse en del frem og tilbage, men vi overvejer da på sigt at flytte mere permanent til Panama. Den dag vores to store drenge på 17 og 19 år begynder på college, kan jeg sagtens se os tilbringe vintermånederne på vores lille hotel, for klimaet i Chicago er ikke det mest spændende om vinteren,« uddyber Yuh Micala Magnussen Schabacker-Koppel.

Få masser af fordele som medlem

Som medlem af Danes Worldwide støtter du vores politiske arbejde for dine interesser som global dansker

Medlemsfordele

  • Gratis juridisk rådgivning og vidensbank
  • Rabat på bl.a. online danskundervisning og sommerskole
  • Eksklusive arrangementer og lokale netværk
  • Kun 70 kr. om måneden for hele familien

Meget rimelige leveomkostninger

Både hun og hendes familie har altid rejst en del, så da hendes mand, som hun mødte under en konference i Istanbul, blev tilbudt job i USA, blev kufferten straks pakket. Det var i 2002, og siden har parret boet flere steder i USA, blandt andet i Pennsylvania, New Jersey og Illinois, lige som de har en vinterbolig på Hawaii. Flyveturen derud er imidlertid blevet ganske dyr, og så er der en tidsforskel på 5 timer.

»Panama er i samme tidszone som Chicago, og så er såvel flyvetur som leveomkostninger markant billigere. Eksempelvis er leveomkostningerne for et ægtepar inklusive husleje, stuepige og gartner blot i omegnen af 2.500 amerikanske dollars om måneden, hvilket svarer til cirka 20.000 danske kroner,« siger Yuh Micala Magnussen Schabacker-Koppel, der ligeledes er meget begejstret for den lokale befolknings mentalitet.

Venlig, loyal og ærlig befolkning

Det er i vid udstrækning efterkommere af den lokale indianske befolkning, der præger området. Venlighed samt ikke mindst omhyggelighed og loyalitet er ord, som Yuh Micala Magnussen Schabacker-Koppel gerne bruger, og som eksempel nævner hun hotellets gartner, hvis arbejdsdag starter med en vandretur ned ad et bjerg på en halv time og derefter en time i kano.

»Ikke desto mindre møder han punktligt hver morgen kl. 08.00 klar til dagens arbejde, hvorefter han også har halvanden times transport hjem. Desuden er befolkningen ærligheden selv. Vi har f.eks. ikke lås på vores døre, og jeg kan roligt forlade hotellet uden at låse, hvis jeg skal til byen et par timer for at ordne nogle ærinder,« slutter Yuh Micala Magnussen Schabacker-Koppel.

Blå bog
Navn: Yuh Micala Magnussen Schabacker-Koppel.
Alder/by: 50 år og fra Taarbæk.
Uddannelse: International Baccalaureate.
Job/virksomhed: Indehaver af Dolphin Blue Paradise.