Hun spotter forfalskede lægemidler på Stanford University

For to år siden flyttede Else Holmfred sammen med sin mand til USA, og i dag er hun ansat som postdoc ved Stanford University, hvor hun forsker i, hvordan man kan opdage forfalskede lægemidler. Et problem, der ifølge WHO er i markant vækst over hele verden.

dame

Af Henrik Malmgreen

Hvorvidt 31-årige Else Holmfred bliver i USA, vides ikke, men lige nu er der i hvert fald ingen planer om at vende hjem til Danmark. Både personligt og fagligt har hun det som blommen i et æg som Postdoc ved et af verdens førende universiteter, nemlig Stanford University, der ligger i Palo Alto midt i Silicon Valley lidt syd for San Francisco. Her arbejder hun med at udvikle nye metoder til at spotte forfalskede lægemidler.

»Ifølge en rapport fra verdenssundhedsorganisationen WHO i 2020 er op mod 10 pct. af alle lægemidler i verden forfalskede, og det er et problem, der er i massiv vækst. Ikke blot i lande som f.eks. Indien og Kina, hvor man ikke har den kontrol og regulering, som vi kender fra Danmark, men også mange steder i den vestlige verden og især i lande, hvor man har en mere liberal tilgang til online handel af lægemidler,« siger Else Holmfred.

Det har gjort det muligt, at jeg kunne flytte til USA og blive tilknyttet et af verdens mest ypperlige forskningsmiljøer.

Helt unikt forskningsmiljø

Forskningsprojektet går ud på at forstå det unikke kemiske fingeraftryk som alle lægemidler har. Det gør det muligt at skelne de ægte lægemidler fra de forfalskede, og hvis man skal tage rapporten fra WHO til troende, er der ikke nogen tvivl om, at det er et arbejde, der i høj grad vil blive til gavn for verdenssundheden. Det er i hvert fald et arbejde, der er så vigtigt, at Else Holmfred har modtaget Carlsbergfondets Internationaliserings Stipendium.

»Det har gjort det muligt, at jeg kunne flytte til USA og blive tilknyttet et af verdens mest ypperlige forskningsmiljøer. På Stanford University er det nemlig ikke så meget undervisning, der er i fokus. Det er forskning. Stanford er mere end 30 gange større end DTU i Lyngby og tæller 8.000 studerende, der blandt andet har adgang til såvel midler som forskningsmetoder, vi slet ikke kender til i det hjemlige universitetsmiljø,« forklarer Else Holmfred videre.

Føler sig meget privilegeret

Hendes mand er ligeledes tilknyttet Stanford University som postdoc, dog inden for biologi, men også han har fået sit ophold finansieret, nemlig gennem Novo Nordisk Fonden. Else Holmfred fortæller, at parret føler sig utrolig privilegeret ved begge at kunne arbejde i dette fantastisk forskningsmiljø, og som hun selv udtrykker det, giver det noget at snakke om over aftenkaffen i lejligheden i Menlo Park.

Min forskningsinteresse startede i 2008 i 1.g, hvor jeg af min matematiklærer blev opfordret til at deltage i Ungdommens Naturvidenskabelige Forenings (UNF) matematikcamp.

»Det er en by i San Mateo County, som hører under San Francisco, men som ligger blot et kvarters cykeltur fra Palo Alto. Området huser mange ansatte både fra universitet og områdets mange it-virksomheder, og selv om det er dyrt at bo her, er det i særdeles bekvem afstand fra vores arbejdsplads,« uddyber Else Holmfred, men føjer til at parret naturligvis benytter de mange tilbud i San Francisco flittigt.

Få masser af fordele som medlem

Som medlem af Danes Worldwide støtter du vores politiske arbejde for dine interesser som global dansker

Medlemsfordele

  • Gratis juridisk rådgivning og vidensbank
  • Rabat på bl.a. online danskundervisning og sommerskole
  • Eksklusive arrangementer og lokale netværk
  • Kun 70 kr. om måneden for hele familien

Interessen vakt i gymnasiet

I videst mulige omfang holdes weekenderne fri, og det er jo netop forskerens privilegie, nemlig i vid udstrækning at kunne bestemme sin egen arbejdsdag. Samtidig er der meget vide rammer til selv at kunne definere de problemstillinger, man ønsker at arbejde med, både når det gælder forudsætningerne for disse og den metode, man ønsker at anvende. Det er en frihed, Else Holmfred ikke kunne tænke sig at bytte for noget andet. Hun fortæller:

»Min forskningsinteresse startede i 2008 i 1.g, hvor jeg af min matematiklærer blev opfordret til at deltage i Ungdommens Naturvidenskabelige Forenings (UNF) matematikcamp. Her blev min interesse for videnskab for alvor vakt, og jeg startede senere på Farmaceutisk Videnskab på Københavns Universitet. Efter min bachelor blev jeg tilbudt et scholarstipendium, det vil sige et års forskningsprojekt ved Statens Naturhistoriske Museum og Institut for Farmaci.«

dame smiler
Else Holmfred er begejstret for at kunne arbejde som Postdoc ved Stanford University. Her er der rammer for forskningen som hører til blandt de bedste i verden. Metoder som hun på et tidspunkt gerne vil kunne give videre til de danske forskningsmiljøer, men indtil videre har hun det som blommen i et æg både personligt og fagligt under sit ophold i USA. (Foto: Privat)

En drøm er gået i opfyldelse

Senere tog hun en kandidatgrad i Farmaceutisk Videnskab ved Københavns Universitet, og påbegyndte derefter en Ph.D. ved DTU, nemlig et projekt om, hvorledes nanopartiklers inhalationstoksicitet kan bestemmes. Da manden fik et jobtilbud i USA, flyttede parret imidlertid til Californien i januar 2021, og her fik Else Holmfred smag for det amerikanske universitetsmiljø samt ikke mindst kvaliteten af forskningen.

»I foråret afsluttede jeg min Ph.D., og takket være bevillingen fra Carlsbergfondet fik jeg dernæst mulighed for at gå i gang med mit nuværende projekt som Postdoc på Stanford University. Jeg har haft en forholdsvis turbulent opvækst, så muligheden for på denne måde at kunne skabe min tilværelse og arbejde med et område, jeg brænder for, er simpelthen bare en drøm, der er gået i opfyldelse,« slutter Else Holmfred.

Blå bog
Navn: Else Holmfred.
Alder/by: 31 år og fra København.
Uddannelse: Kandidat i Farmaceutisk Videnskab samt Ph.D. i Health Science.
Job/titel: Postdoc ved Stanford University.