Julie Dalsgaard: “Mit jobønske er nok farvet af min baggrund som udlandsdansker”

For Julie Dalsgaard gav det nuancer på arbejdslivet at deltage i et virksomhedsbesøg under projektet Young Danes Worldwide. Og det bekræftede hende i, at der er mange veje til drømmejobbet. Så mange, at hun nu selv har skiftet studieretning.

Vand og båd

Da Julie sammen med sin læsegruppe deltog i et besøg i Udenrigsministeriet i efteråret 2021, bekræftede det hende i hendes studievalg; hun var netop startet på statskundskab på Aarhus Universitet.

”Et job i Udenrigsministeriet er det, mange går efter, når de læser statskundskab, så det gav god mening at deltage, ” fortæller Julie.

”Det er ikke hver dag, man får mulighed for at besøge ministeriet. Og det var spændende at høre om de mange opgaver, de løser. Vi fik også et godt indblik i, at man faktisk kan have mange forskellige baggrunde for at få et job dér. Natascha Skjaldgaard, som holdt oplægget, var fx jurist.”

En global familie

Julie er vokset op i en familie, der har levet i udlandet i en stor del af hendes liv. Hun er født i Thailand, og derefter flyttede familien først til Italien og siden til Tanzania, hvor de blev i syv år.

”Mit jobønske er nok farvet af min baggrund som udlandsdansker. Når jeg er færdig med mine studier, kunne jeg godt tænke mig at arbejde med udviklingsbistand – og gerne i udlandet.”

Et nødvendigt skifte

I gymnasiet valgte Julie en naturvidenskabelig retning med fx fysik og matematik. Men det blev så intenst et fokus, så hun blev træt af det. Og med jobønsket i baghovedet virkede det naturligt at søge ind på statskundskab og på den måde prøve noget helt andet.

”Men det gik op for mig, at jeg faktisk savnede at arbejde med tal, og under et forløb med mikroøkonomi kunne jeg mærke, at jeg skulle forfølge mine ’gamle’ interesser. Det var nemlig vildt spændende.”

Julie er derfor stoppet på statskundskab og starter på CBS på studiet International business and politics i sensommeren 2022.

”Det nye studie giver også gode muligheder for at arbejde i udlandet – både i privat og offentligt regi. Så jeg holder fast i mine jobønsker, selv om jeg har skiftet studiespor.”

Kontakt studievejledningen hos Danes Worldwide

Kontakt vores jurister

Har du brug for hjælp til at finde rundt i det danske uddannelsessystem, reglerne for SU og ungdomslivet i Danmark, så kan du som medlem kontakte vores jurister.

Sådan kontakter du os

Svært at vende tilbage til Danmark

Det har ikke været uden problemer at vende tilbage til Danmark – måske specielt når man er teenager, mener Julie. ”Vennerne betyder jo vildt meget i den alder, og da jeg kom på gymnasiet i Aarhus, hang mange ud med deres folkeskolevenner. Mine folkeskolevenner var jo i Tanzania, så det tog noget tid for mig at falde til.”

Flytninger blev en fordel

Heldigvis hjalp det Julie at trække på sine erfaringer med at have boet mange steder. ”Man er ret omstillingsparat, når man som jeg har flyttet så mange gange. Og fordelene ved at have gået på international skole er bl.a., at man har fået et udsyn til verden og et indblik i forskellige kulturer. Man finder styrken i det, vi alligevel alle sammen har til fælles.”

Projekt Young Danes Worldwide

Besøget i Udenrigsministeriet var en del af projekt Young Danes Worldwide, som er ledet af Danes Worldwide og støttet af Tuborgfondet.
Projektets formål er at hjælpe unge udlandsdanskere til at finde fodfæste på det danske arbejdsmarked. Foruden besøg hos Udenrigsministeriet har aktiviteterne talt

  • virtuelt besøg hos DI, Danske Rederier og Novo Nordisk
  • faglige oplæg om det danske arbejdsmarked, om jobsøgning via sociale medier og om graduateprogrammer
  • flere besøg og faglige oplæg er i støbeskeen.

Projekt Young Danes Worldwide løber fra efterår 2020 til sommeren 2023