Legater til studerende

Ikke alle af disse udgifter kan dækkes af SU, hvorfor mange studerende søger legater under deres studier. Vi har her samlet vores viden i en guide, der skal hjælpe dig med at få overblik over dine muligheder for at søge legater.

Studerende

Der ligger naturligvis mange overvejelser bag, når man som studerende – eller kommende studerende – skal beslutte, hvilken uddannelse man skal vælge, og hvor uddannelsen skal tages.

Uanset om du skal studere i Danmark eller i udlandet, vil der naturligvis være udgifter forbundet med studieopholdet. Ikke alle af disse udgifter kan dækkes af SU, hvorfor mange studerende søger legater under deres studier.

Vi har her samlet vores viden i en guide, der skal hjælpe dig med at få overblik over dine muligheder for at søge legater, reglerne for skat, hvor du finder de forskellige legater og meget mere.

Hvad er et legat?

Et legat er et økonomisk tilskud, der gives til en person – eller et projekt – som opfylder de betingelser, der stilles af den fond, der uddeler legatet.  Den form for legater kaldes sumlegater og er den legattype, de fleste nok tænker på, når de tænker på legater til studieformål. Som udgangspunkt kan alle og enhver uddele legater, dog er det typisk fonde, der uddeler legater.

Et legat kan ikke bruges til hvad som helst, men er øremærket til alene det eller de formål, som fonden har udstukket i forbindelse med legatuddelingen, og som ansøgeren har angivet i sin ansøgning. Legatets størrelse bestemmes af fonden eller foreningen, der uddeler legatet, og legaternes økonomiske værdi kan derfor variere meget.

Det er dog ikke alle fonde og foreninger, der uddeler sumlegater; legater kan også uddeles som oplevelser, varer eller ting, der hjælper eksempelvis særligt udsatte. Den slags legater kaldes genstandslegater.

Når man søger efter legater, kan man støde på ord som scholarships, fondsmidler og stipendier, der dækker over forskellige støttetyper, der dog alle har det fælles formål at hjælpe studerende med midler til forskning og/eller uddannelse.

Hvordan er skattereglerne?

Læs videre

Bliv medlem af Danes Worldwide

Medlemsfordele

  • Adgang til alle artikler
  • Gratis juridisk rådgivning
  • Rabat på online danskundervisning og sommerskole
  • Eksklusive arrangementer og lokale netværk
  • Kun 70 kr. om måneden
Luk modal

Log ind

Har du glemt din kode?

Mail afsendt