Ikke alle af disse udgifter kan dækkes af SU, hvorfor mange studerende søger legater under deres studier. Vi har her samlet vores viden i en guide, der skal hjælpe dig med at få overblik over dine muligheder for at søge legater.
Skrevet af:Danes Worldwide
Publiceret:
Der ligger naturligvis mange overvejelser bag, når man som studerende – eller kommende studerende – skal beslutte, hvilken uddannelse man skal vælge, og hvor uddannelsen skal tages.
Uanset om du skal studere i Danmark eller i udlandet, vil der naturligvis være udgifter forbundet med studieopholdet. Ikke alle af disse udgifter kan dækkes af SU, hvorfor mange studerende søger legater under deres studier.
Vi har her samlet vores viden i en guide, der skal hjælpe dig med at få overblik over dine muligheder for at søge legater, reglerne for skat, hvor du finder de forskellige legater og meget mere.
Hvad er et legat?
Et legat er et økonomisk tilskud, der gives til en person – eller et projekt – som opfylder de betingelser, der stilles af den fond, der uddeler legatet. Den form for legater kaldes sumlegater og er den legattype, de fleste nok tænker på, når de tænker på legater til studieformål. Som udgangspunkt kan alle og enhver uddele legater, dog er det typisk fonde, der uddeler legater.
Et legat kan ikke bruges til hvad som helst, men er øremærket til alene det eller de formål, som fonden har udstukket i forbindelse med legatuddelingen, og som ansøgeren har angivet i sin ansøgning. Legatets størrelse bestemmes af fonden eller foreningen, der uddeler legatet, og legaternes økonomiske værdi kan derfor variere meget.
Det er dog ikke alle fonde og foreninger, der uddeler sumlegater; legater kan også uddeles som oplevelser, varer eller ting, der hjælper eksempelvis særligt udsatte. Den slags legater kaldes genstandslegater.
Når man søger efter legater, kan man støde på ord som scholarships, fondsmidler og stipendier, der dækker over forskellige støttetyper, der dog alle har det fælles formål at hjælpe studerende med midler til forskning og/eller uddannelse.
Der er skattemæssige regler, der skal overholdes, når man modtager et legat, og det er derfor altid en god idé at orientere sig om de skatteregler, der gælder på ansøgningstidspunktet.
Er jeg selvskrevet til at få legaterne?
Det korte svar er nej. Der er ofte rigtig mange, der søger legater fra den samme pulje.
Det betyder dog ikke, at man ikke skal søge. Hvis man blot er målrettet og lidt kreativ i sin ansøgning og har styr på sin dokumentation, bør man til hver en tid søge legater til sin uddannelse i udlandet.
Kontakt vores jurister
Har du brug for hjælp til at finde rundt i det danske uddannelsessystem, reglerne for SU og ungdomslivet i Danmark, så kan du som medlem kontakte vores jurister.
Mange af fondene modtager i dag legatansøgningerne pr. mail eller på anden digital vis. Der er imidlertid mange dokumenter, der skal udfærdiges og formularer, der skal udfyldes, og fordi der også findes mange fonde, hvor du kan ansøge, kan vi ikke komme med en komplet liste over de dokumenter, du skal bruge. Vi kan dog sige, at det er en fordel at have følgende dokumentation på plads:
Motiveret ansøgning – gerne skrevet kreativt uden det bliver fjollet.
CV med relevant studie- og erhvervserfaring samt relevante anbefalinger og referencer fra tidligere jobs.
Budget for hvordan pengene skal bruges.
Dokumentation for optagelse på uddannelse – Letter of acceptance.
Eksamensbeviser samt eksamensudskrifter.
Anden relevant dokumentation, der giver et indtryk af formål, ansøger og årsag til ansøgning.
Hvor finder jeg legaterne?
Når du har styr på, hvad du ønsker at søge legater til, er næste skridt at finde den fond eller organisation, der tilbyder legater inden for det pågældende område.
Til det formål kan du bruge den elektroniske legathåndbog, som du finder via linket her: legatbogen.dk. Dér kan du angive til hvad og inden for hvilket område, du søger støtte. På den måde bliver det lettere for dig at finde den fond, hvor der er størst chance for at få økonomisk støtte til dit uddannelsesophold.
Start i god tid!
Da fondene har forskellige frister for ansøgning til deres legater, er det en god idé at starte i god tid. Det er usandsynligt, at en fond vil acceptere din ansøgning, hvis den kommer for sent. Lav evt. en oversigt over de fonde, du ønsker at søge, og notér så deres deadlines, så du er sikker på at få sendt din ansøgning i tide.
Spørg om hjælp
Danes Worldwide kan ikke hjælpe dig med at søge legater. Vi anbefaler, at du allierer dig med en ven/veninde eller forælder, som kan læse din ansøgning igennem og dobbelttjekke, at du har fået alle de nødvendige bilag med lever op til kravene hos den enkelte fond.