Han lever og ånder for at undervise og spille musik i England

48-årige Anders Gry har både en passion for det at undervise og det at spille musik. I England har det maget sig således, at disse to interesser er blevet det centrale omdrejningspunkt i hans liv.

mand

Af Henrik Malmgreen | finans@finans.dk

Der er sikkert nogle, der undrer sig over, hvorfor man som ungt menneske begynder at studere et østeuropæisk sprog. Men med en dansk mor og en polsk far var det ganske naturligt for 48-årige Anders Grys at studere polsk på Københavns Universitet. Et valg, han ingenlunde har fortrudt, for selv om han inderst inde er pæredansk, har han tilbragt en række gode år i Polen såvel i Warszawa som i Gdansk.

»I dag bor jeg i London, hvor jeg har skabt mig en tilværelse som lærer og musiker, men jeg er glad for, at jeg har oplevet den tid i Polen, hvor øst åbnede op mod vest, og landet blev optaget i EU. Det gav mig også mulighed for at søge tilbage og finde mine rødder både som person og kulturhistorisk,« forklarer Anders Grys, der sammen med sin danske kone og parrets 9-årige søn har slået sig ned i den nordlige del af den engelske hovedstad.

Dansklærer i Polen

Hans tid i Polen blev en kende længere end han egentlig havde planlagt. Efter gymnasiet begyndte han at studere polsk på Østeuropastudier, men samtidig havde han en glødende interesse for musik, og under sit ophold, i Polen, hvor han blandt andet fik et studiejob på den danske ambassade Warszawa, begyndte han også at spille keyboard i et polsk band.

Efterfølgende fik jeg arbejde på en hospitalsskole, hvor jeg underviste unge anoreksipatienter i musik, historie og geografi.

Dernæst fik han et job som lærer i dansk ved universitetet i Gdansk, og så blev han hængende.

mand
Anders grys bor sammen med sin danske hustru og parrets søn på 9 år i London-forstaden Stanmore. Indtil videre er det planen at blive i England, selv om meget har ændret sig siden Brexit. (Foto: Privat)

»Det var en god tid for landet, der stille og roligt åbnede op, og mange af dem jeg underviste i dansk tilbage i starten af 90’erne arbejder bor og arbejder i dag i de skandinaviske lande. I 2003 ønskede min polske kæreste imidlertid at flytte til London, og det gjorde vi så,« fortæller Anders Grys. Forholdet holdt dog ikke, men her mødte han sin nu tidligere engelske kone, der arbejdede som engelsklærer i Ho Chi Minh City i Vietnam.

Rockmusiker i Vietnam

Her slog parret sig ned i et års tid, og Anders Grys arbejdede ligeledes som engelsklærer, men spillede også musik i et vietnamesisk rockband. Siden 2005 har han boet i England, hvor han har arbejdet både som lærer og som musiker. Blandt andet med eget musikstudie, hvor han på et tidspunkt mødte sin nuværende, danske kone, som han i dag er gift med. Lærergerningen og musikken er i dag den fælles ramme om hans liv. Efter i en årrække at have undervist i dansk på en række skoler i London, gik han dog i 2016 ned med stress.

»Efterfølgende fik jeg arbejde på en hospitalsskole, hvor jeg underviste unge anoreksipatienter i musik, historie og geografi. Det var for så vidt også hårdt, men til gengæld meget givende, fordi det var en lille skole, hvor jeg var tæt på eleverne og meget tydeligt kunne mærke den respons, det gav at være med til at give dem en positiv oplevelse i dagligdagen,« siger Anders Grys, der i dag har føjet en pædagogisk efteruddannelse til sit CV.

mand
(Foto: Privat)

Med til at starte skole op

For nylig har han skiftet job til en anden undervisningsstilling, hvor han er blevet tilknyttet en specialskole, hvor han underviser unge med autisme, ADHD og Damp. Det er et projekt, han er med til at starte op helt fra grunden, og over tid er det planen, at skolen skal rumme 60 elever.

Selv om England er blevet ganske meget anderledes efter udmeldelsen af EU, en af de efter min mening dummeste beslutninger nogensinde, har jeg en god tilværelse i London.

Her får han endvidere mulighed for at være med til at indrette et anneks, der skal rumme et musikstudie, og på den måde sluttes ringen mellem det at være lærer og det at være musiker.

»Det er et projekt, jeg ser meget frem til bliver realiseret, og sideløbende læser jeg nu musikterapi på Roehampton University i London. På den måde kan ma vel sige, at mine to store interesser, det at undervise og det at spille musik er blevet det fælles omdrejningspunkt i mit liv,« forklarer Anders Grys, der har en søn på 15 år fra første ægteskab og en søn på 9 år fra sit nuværende ægteskab.

Få masser af fordele som medlem

Som medlem af Danes Worldwide støtter du vores politiske arbejde for dine interesser som global dansker

Medlemsfordele

  • Gratis juridisk rådgivning og vidensbank
  • Rabat på bl.a. online danskundervisning, sommerskole og sagsbehandling
  • Eksklusive arrangementer og webinarer
  • Lokalt netværk med andre danskere i dit område
  • Kun 70,- pr. mdr. for hele familien

Bliver foreløbig i England

Han har overvejet at flytte hjem til Danmark, blandt andet fordi England har ændret sig efter Brexit. Tankerne har dog endnu ikke manifesteret sig i en konkret beslutning og gør det nok heller ikke de første år, mens parrets søn går i skole. Samtidig er Anders Grys glad for sit nye job, hvor han virkelig føler, han kan være med til at gøre en forskel for unge med udfordringer i tilværelsen.

»Nu må vi se, hvad der sker, men selv om England er blevet ganske meget anderledes efter udmeldelsen af EU, en af de efter min mening dummeste beslutninger nogensinde, har jeg en god tilværelse i London sammen med min kone og mit barn. Tidligere boede vi i det centrale London, men er rykket nordpå, hvor der er mere luft og natur, så det er faktisk ikke så ringe endda,« slutter Anders Grys.

mand
(Foto: Privat)

Blå bog:
Navn: Anders Grys.
Alder/by: 48 år og fra Roskilde.
Uddannelse: Cand. Mag. i Østeuropastudier/polsk.
Job/titel: Lærer på The Orange Tree School i London

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med en række af landets store eksportvirksomheder og Danes Worldwide, der er interesseorganisation for udlandsdanskere.