Skattelempelser ved udlandsophold (ligningslovens § 33 A)
Bliv klogere på ligningslovens § 33 A. Vi gennemgår retningslinjerne og dommen fra 2022, der påvirker dine skatteforhold, hvis du arbejder i udlandet.
Skrevet af:Maiken Friis Jørgensen, content manager
Publiceret:
Artiklen er skrevet i samarbejde med Morten Neumann, skatterådgiver og en del af Danes Worldwides ekspertpanel.Nederst i artiklen kan du finde kontaktinfo, hvis du ønsker personlig rådgivning.
I december 2022 blev der i Østre Landsret afsagt dom, der ændrede markant på fortolkningen og anvendelsen af ligningslovens § 33 A. Ændringerne har især betydning for danskere med arbejde i udlandet, der er helt eller delvist skattepligtige til Danmark. Hvor der førhen gjaldt objektive kriterier for lempelser, er det nu blevet sværere at opnå skattelempelse.
Denne artikel hjælper dig med at navigere i de nye regler, sikre overholdelse og optimere din skattesituation under udlandsopholdet. Men søg gerne konkret rådgivning eller kontakt Skattestyrelsen, hvis du ønsker at opnå fuldkommen vished for netop din situation.
Den store ændring består i, at du nu skal kunne dokumentere en forretningsmæssig begrundelse for et udlandsophold i relation til din arbejdsgivers aktiviteter for at opnå skattelempelser.
Personlige ønsker eller bekvemmelighedsbaserede beslutninger om at arbejde fra udlandet er dermed ikke længere tilstrækkelige for at opnå skattelempelse. Danskere, der har arbejdet remote fra et sommerhus i Spanien eller er rejst med en udstationeret partner, uden selv at have haft aktiviteter i udlandet relateret til en dansk arbejdsgiver, bliver altså ramt af ændringerne. De samme regler kan gælde for den moderne ”digitale nomade”.
Udlandsopholdet skal være begrundet i arbejdsgiverens forretningsmæssige interesser eller nødvendigheder:
Det skal det påvises, at arbejdet udføres for en dansk arbejdsgiver med en forretningsmæssig begrundelse i det pågældende land.
Arbejde i udlandet, hvor arbejdet har en direkte forbindelse til arbejdsgiverens aktiviteter i udlandet, er stadig berettigede. Dog skal andre former for arbejde, som bijob, også have en klar forretningsmæssig begrundelse for at kvalificere.
Hvad er § 33A?
Efter ligningslovens § 33A kan du få skattenedsættelse for løn optjent ved personligt arbejde i tjenesteforhold under ophold uden for riget i mindst seks måneder.
Opholdet må kun afbrydes af nødvendigt arbejde eller ferie og lignende her i riget (Danmark, Færøerne og Grønland) på højst 42 dage inden for enhver afsluttet 6-månedersperiode. Arbejdet i Danmark kan være møder, rapportering, instruktioner osv., men reglerne er meget strenge. Enhver arbejdsdag i Danmark er inkluderet, når man tæller de 42 dage, og arbejdsdagene vil være skattepligtige i Danmark.
Der er ingen grænse for, hvor længe man kan arbejde under ligningslovens § 33 A. Husk at føre en detaljeret kalender over dine arbejds- og opholdsdage i alle de lande, hvor du opholder dig.
Den nye praksis stiller højere krav til din dokumentation. Det er afgørende at kunne dokumentere, at opholdet i udlandet er direkte relateret til arbejdsgiverens forretningsmæssige aktiviteter. Det er dig som privatperson, der skal kunne løfte bevisbyrden herfor, hvis Skattestyrelsen kontakter dig. Her kan en udstationeringskontrakt eller blot en kontrakt være et godt udgangspunkt. Du skal ikke have noget forhåndsgodkendt, medmindre du får løn fra en dansk arbejdsgiver og gerne vil have en skattetrækfritagelse.
Find svar i vidensbanken
I vidensbanken finder du mere end 250 kvalitetssikrede artikler om de emner, der især optager udlandsdanskerne.
Indholdet er udarbejdet som Q&A af foreningens egne eksperter og opdateres kontinuerligt for at sikre, at du altid har adgang til den nyeste og mest pålidelige information. Vi udvider løbende med nye kategorier – både på engelsk og dansk.
Indkomsten skal stadig indberettes på dit danske oplysningsskema, som du finder digitalt ved at logge ind på borger.dk – vælge udlandsforhold – udfylde den boks, som passer til den indtægt, du har i/fra udlandet.
Hvis du er fritaget for digital pligt, kan du udfylde oplysningsskemaet i fysisk form her. Indberetningen af lønindkomst vil påvirke skatten af andre indkomster og skatteværdien af dine fradrag, da det har progressiv påvirkning, hvilket vil sige, at der betales højere skat af den sidste krone, der skal beskattes, end af den første.
Når du anvender ligningslovens § 33 A, er enhver arbejdsdag i Danmark skattepligtig.
Skattenedsættelsen vil omfatte den beregnede danske skat, der falder på lønindkomst. Der vil enten være tale om halv eller hel nedsættelse af den danske skat. Der beregnes fuld dansk skat af danske arbejdsdage.
Fuld eller halv exemptionslempelse afhænger af, om Danmark har en dobbeltbeskatningsoverenskomst med arbejdslandet, og hvis dette er tilfældet, skal det vurderes, om Danmark så også har beskatningsretten til lønindkomsten. Dette vil altid bero på en konkret vurdering.
Det er især vigtigt for danskere med aktiviteter i udlandet og deres arbejdsgivere at holde sig ajour med skattelovgivning for at sikre overholdelse og optimere skattesituationen.
Kontakt rådgivningen
Vores jurister kan hjælpe med rådgivning og sagsbehandling indenfor fx familiesammenføring, statsborgerskab, skat, pension og flytning ind og ud af Danmark.