1. Uddannelse
Find ud af, hvad du vil studere, eller hvor du ønsker at studere. Afhængigt af om du prioriterer uddannelsen eller landet højst, skal dette vælges først.
2. Placering
Find ud af, hvor dette studie udbydes, eller hvad du kan studere på det ønskede universitet. Dette tager lang tid og er en større proces, men ofte har de forskellige lande samt de forskellige uddannelsesinstitutioner oprettet en database over uddannelsestilbud, hvor man kan undersøge, hvad der udbydes de forskellige steder. Disse databaser kan findes ved en søgning på internettet. NB. Det er ikke alle lande, der har oprettet en sådan database.
3. Adgangskrav
Når du har besluttet dig for en bestemt (eller måske flere) uddannelse(r), skal du undersøge, hvad det kræves at blive optaget. Find ud af, hvornår der er ansøgningsfrist, samt hvilke akademiske krav der er. Dette kan eksempelvis være karaktergennemsnit, en sprogtest, eller relevante fag på et særligt niveau.
4. Økonomi
Lever du op til kravene, kan du begynde at se nærmere på den økonomiske situation. Hvor meget koster uddannelsen, er den godkendt til SU og hvad koster det at bo og leve i udlandet – overvejelser som disse er vigtige, når der søges uddannelse i udlandet.
Du kan godt søge om optagelse på en uddannelse uden at have det beløb som den koster, stående på din konto. I Storbritannien er det eksempelvis muligt at optage et lån til at finansiere sine studie. Hvis ikke man har fået sparet hele beløbet op i sit sabbatår.
Kontakt vores jurister
Har du brug for hjælp til at finde rundt i det danske uddannelsessystem, reglerne for SU og ungdomslivet i Danmark, så kan du som medlem kontakte vores jurister.
5. Ansøgningen
Når du har fundet studiet, dets adgangskrav, ansøgningsfrist og har haft din økonomi med indover din beslutning, skal du nu begynde at udforme din ansøgning. Hver uddannelse har hver sine adgangskrav, og du skal derfor sammensætte din ansøgning ud fra den enkelte uddannelses ønsker.
Som hovedregel skal der vedlægges karakterbevis fra gymnasie/HF, anbefaling fra undervisere og motiveret ansøgning. Derudover ønsker nogle uddannelsesinstitutioner at du vedlægger lægeerklæringer på du er rask, CV mv. Alt dette fremgår dog af universiteternes hjemmeside, så forhold dig altid til denne.
Den tid det tager universitetet at gennemgå alle ansøgninger kan variere meget, og man kan ikke gøre meget andet end at vente. Når du så får svar, kan det være i form af optagelse, invitation til samtale, betinget optagelse eller afslag fra universitetet.
Brug guiden “På vej ud”
I vores guide finder du alt, hvad du har brug for at vide, når du skal flytte til udlandet.
Nogle universiteter sender ikke begyndelsesvis et optagelsesbrev, men en invitation til en personlig samtale, hvor universitetet kan lære dig at kende og du kan overbevise dem om, at du kan og vil færdiggøre din drømme uddannelse på den givne uddannelsesinstitution. Når interviewet er ’bestået’ får du derefter et optagelsesbrev.
Når du så (forhåbentligt) har fået optagelsesbrev fra dit drømmestudie, skal du påbegynde den videre planlægning af din fremtid som studerende i udlandet. Det er her, hvor du udarbejde et nuanceret budget, tegne en forsikring, søge visum, finde bolig og eventuelt søge økonomisk støtte.
Generelle råd til søgning af uddannelse i udlandet
- Start i god tid, det er en lang proces at søge uddannelse i udlandet.
- Hav din økonomiske situation med i overvejelserne, men lad dig ikke skræmme af udgifterne ved uddannelse i udlandet.
- Gør dig klar på at stå på egne ben i udlandet.
- Visum og forsikring.