Når du skal søge om SU kan ansøgningsprocessen være svær at gennemskue. Og det bliver ikke nemmere, hvis du er udlandsdansker. Denne guide giver dig det overblik, du har brug for.
Skrevet af:Danes Worldwide
Publiceret:
Har jeg ret til SU?
Et spørgsmål, som vi ofte får i studievejledningen, er: ”Har jeg ret til SU i Danmark, selvom jeg har boet store dele af eller hele mit liv i udlandet?”
Det korte svar er ja. Det er nemlig dit statsborgerskab, der afgør, om du har ret til SU eller ej. Selvom du har boet i udlandet i størstedelen af dit liv, har du ret til at få SU, hvis du har dansk statsborgerskab.
Betingelser, du skal opfyldefor at få SU
Der er dog en række andre betingelser, du skal opfylde, før du har ret til SU:
Du må ikke tjene for meget ved siden af din SU. Det beløb, du må tjene udover, bliver også kaldt et ”fribeløb”. Tjener du for meget, vil du miste din SU-berettigelse i den periode, hvor du har overskredet fribeløbet. Se hvor meget du må tjene ved siden af din SU.
Du må ikke modtage anden offentlig støtte. Du kan f.eks. ikke modtage SU, hvis du er på dagpenge.
Uddannelsen skal være godkendt til SU. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din uddannelse er SU-godkendt, kan du kontakte SU-medarbejderen på uddannelsesstedet. Er der tale om en uddannelse i udlandet, skal du tjekke SU-styrelsens Fast Track-liste, der giver et overblik over samtlige SU-godkendte uddannelser i udlandet. Hvis din uddannelse endnu ikke er på listen, kan du selv anmode om at få den optaget.
Ja, du kan i nogle tilfælde godt få SU, selvom du ikke er dansk statsborger. Det kræver, at du søger om at blive ligestillet med danske statsborgere. Det kan ske efter enten de danske regler eller efter EU-retten.
Ligestilling efter de danske regler
Du kan søge om at blive ligestillet med danske statsborgere efter de danske regler, hvis du for eksempel har opholdt dig i Danmark i mindst fem år, er gift med en dansk statsborger eller har arbejdet i Danmark. Se betingelserne for at blive ligestillet efter de danske regler.
Ligestilling efter EU-retten
Hvis du er statsborger i et EU-/EØS-land eller er i familie med en statsborger i et EU-/EØS-land, kan du søge om at blive ligestillet med danske statsborgere på baggrund af EU-retten. Se betingelserne for at blive ligestillet efter EU-retten.
Du skal desuden opfylde de almindelige SU-betingelser som nævnt ovenfor.
Kan jeg få min SU med til udlandet?
Det er også muligt at få din SU med til udlandet – både til en hel uddannelse og til et kortere studieophold, der er et led i din danske uddannelse.
Ved studieophold er den eneste betingelse for at få hele din SU med, at studieopholdet giver fuld merit. Hvis studieopholdet ikke giver fuld merit, kan du ikke få SU under hele opholdet.
Hvis et studieophold af et års varighed for eksempel giver et halvt års merit i din danske uddannelse, kan du kun få SU med i et halvt år. Det er dit danske uddannelsessted, der afgør, hvor meget merit studieopholdet i udlandet giver og dermed også hvor meget SU, du kan få til studieopholdet.
Hvis du derimod vil have SU med til en hel uddannelse, er der en række forskellige betingelser (ud over de generelle), som både du og din uddannelse skal opfylde. Enten skal uddannelsen være godkendt på Fast Track-listen, eller også skal du søge om at få uddannelsen godkendt til at blive optaget på listen. Du kan se Fast Track-listen her.
Kontakt vores jurister
Har du brug for hjælp til at finde rundt i det danske uddannelsessystem, reglerne for SU og ungdomslivet i Danmark, så kan du som medlem kontakte vores jurister.
For at blive optaget på listen skal uddannelsen bl.a. være tilrettelagt som fuldtidsstudie og skal kunne godkendes i Danmark.
Udover det generelle krav om at være dansk statsborger – eller være ligestillet med danske statsborgere – skal du opfylde kravet om tilknytning til Danmark. Det betyder, at du enten skal have haft mindst to års ophold i Danmark inden for de sidste 10 år for at søge SU, eller også skal du opfylde et af de supplerende krav om tilknytning til Danmark. Du kan læse mere om kravene for tilknytning her.
Mener du, at du opfylder mindst ét af kravene, skal du kunne dokumentere tilknytningen til Danmark – f.eks. i form af et dansk afgangsbevis fra folkeskolen med start- og slutdato. Dokumentationen skal vedlægges din ansøgning, som du sender til Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.
Hvordan søger jeg SU?
Når du har takket ja til din studieplads, kan du søge om SU tidligst en måned før studiestart. Du kan fx tidligst søge om SU den 1. august, hvis du er optaget pr. 1. september.
Hvis du søger SU til en uddannelse i udlandet, eller hvis du er udenlandsk statsborger, så kan du søge SU tre måneder før studiestart.
SU-styrelsen anbefaler, at du venter et par dage, fra du har sagt ja til studiepladsen, til du søger SU, så du er sikker på, at du er registreret i deres system.
Sidste frist for at søge SU for en måned er den sidste dag i måneden forinden. Derfor skal du senest søge SU den 31. juli, hvis du vil have udbetalt SU fra august måned.
Send din ansøgning til su.dk. De har typisk en sagsbehandlingstid på 3-4 uger. Når din ansøgning er færdigbehandlet, får du besked i din e-Boks. Det er derfor vigtigt, at du har MitID, både når du søger om SU, og når du skal tjekke din e-Boks.