Danske statsborgere, som er vokset op i udlandet, er berettiget til gratis uddannelse i Danmark på alle niveauer – grundskole, ungdomsuddannelse, erhvervsuddannelse og videregående uddannelser. Her finder du en sammenfatning af ofte stillede spørgsmål om optag på en dansk uddannelse.
Skrevet af:Danes Worldwide
Publiceret:
Artikel oprindeligt bragt marts 2020 i Danes Worldwides trykte medlemsmagasin DANES. Tekst: Marie Graversgaard Jørgensen, Studievejleder – Danes Worldwide
Kan jeg få SU i Danmark?
Fra den dag du fylder 18 år, kan du modtage SU (Statens Uddannelsestøtte, red.) til din ungdoms- eller erhvervsuddannelse og senere til din videregående uddannelse. De generelle forudsætninger for at modtage SU er, at du er studerende samt økonomisk trængende. Herudover er der nogle specifikke betingelser, du skal opfylde for at være SU-berettiget. Du skal fx være dansk statsborger, du må ikke tjene for meget ved siden af din SU, og du skal være aktiv på din uddannelse. Læs alle kriterierne på SU-styrelsens hjemmeside.
Kan jeg få SU i udlandet?
Ønsker du at studere på en ungdoms- eller videregående uddannelse i udlandet, er der nogle andre krav, du skal være opmærksom på i forbindelse med SU.
Uddannelsen skal være godkendt til SU:
For det første skal ungdomsuddannelsen eller den videregående uddannelse opfylde otte kriterier, der er fremsat af SU-styrelsen. Et af kriterierne er, at uddannelsen og uddannelsesinstitutionen skal være offentligt anerkendt i studielandet. Du kan tjekke, om din ungdoms- eller videregående uddannelse allerede er godkendt og anerkendt af SU-styrelsen. Det gør du på Fast Track-listen, der giver et overblik over SU-godkendte uddannelser i udlandet. Er din uddannelse endnu ikke optaget på listen, kan du selv ansøge om at få den optaget. Behandlingstiden er ca. 10 uger.
Du skal være godkendt til at kunne modtage SU i udlandet:
For det andet skal du opfylde tilknytningskravet for at få lov til at tage SU med til udlandet. En af betingelserne er, at du har haft mindst to års ophold i Danmark inden for de seneste 10 år. Det danske statsborgerskab er ikke i sig selv nok, fordi du også skal have en tilstrækkelig personlig tilknytning til Danmark. SU-styrelsen har fremsat 7 tilknytningskrav, som du kan opfylde for at være SU-berettiget i udlandet. Uddannelse i land inden for EU/EØS (ikke Danmark) Uddannelse i land uden for EU/EØS (ikke Danmark)
Tager du på et udvekslingsophold som led i en dansk uddannelse, er du stadig berettiget til at modtage SU, selvom du ikke opfylder tilknytningskravet. Det er kun, hvis der er tale om SU til en hel uddannelse i udlandet, at du skal opfylde tilknytningskravet.
Hvad er kvote 1?
Når du skal søge optagelse på en dansk videregående uddannelse, skal du søge via kvote 1 eller kvote 2. I kvote 1 bliver du udelukkende vurderet på baggrund af karakterer fra din gymnasiale eksamen. Langt størstedelen af de studerende på videregående uddannelser i Danmark bliver optaget via kvote 1.
Kan jeg søge kvote 1?
Hvis du har et IB Diploma eller har afsluttet din ungdomsuddannelse i et EU/EØS land, kan du uden problemer søge optagelse på de videregående danske uddannelser via kvote 1. Den eneste forskel er blot, at du med et udenlandsk/internationalt eksamensbevis skal søge allerede den 15. marts. Dette er af rent formelle og praktiske årsager. Herudover skal du huske, at du skal opfylde de fagspecifikke krav til uddannelsen. Du kan læse om alle uddannelsers fagspecifikke krav på UddannelsesGuiden.
Hvad er kvote 2?
I kvote 2 bliver du primært vurderet på baggrund af en motiveret ansøgning, kvalifikationer, karakterer i relevante fag eller en test. Alt afhængigt af uddannelsen vil der være forskellige udvælgelseskriterier. Mange uddannelser er gode til at beskrive de udvælgelseskriterier, der lægges vægt på. Sæt dig derfor godt ind i, hvad netop din uddannelse vægter i vurderingsprocessen. Herudover skal du selvfølgelig stadig opfylde de fagspecifikke krav, der gælder til uddannelsen (ligesom i kvote 1).
Kan jeg søge kvote 2?
I princippet har alle ret til at søge kvote 2. De fleste gør det, hvis deres karaktergennemsnit ikke er højt nok til at blive optaget direkte via kvote 1, hvis de har en udenlandsk ungdomsuddannelse, der ikke giver adgang til kvote 1 (fx afgang fra en amerikansk high school), eller hvis uddannelsen udelukkende optager studerende via kvote 2. Det er eksempelvis tilfældet, hvis du vil læse til journalist eller tage en kunstnerisk uddannelse.
Hvornår skal ansøgningen sendes?
Hvis du har en udenlandsk gymnasial eksamen eller et IB Diploma eller søger optagelse via kvote 2, er tidsfristen hvert år den 15. marts kl. 12 (CET). Hvis du har en almen dansk gymnasial eksamen, er tidsfristen hvert år den 5. juli kl. 12 (CET).
Hvilke krav stilles til danskkundskaber?
Du skal være god til dansk. Faktisk skal du have danskkundskaber svarende til det højeste niveau, der tilbydes på et dansk gymnasium. Du skal altså kunne bevise, at du har danskkundskaber svarende til Dansk A (højniveau). Hvis det ikke er tilfældet, er der mulighed for at indhente dem. Du kan bl.a. opnå de yderligere kundskaber på Voksenuddannelsescentrene (VUC) eller på en sprogskole. Alternativt kan du søge om anerkendelse af tilsvarende fagniveau, hvis du eksempelvis er vokset op i et dansktalende hjem og har taget folkeskolens afgangsprøve i dansk (denne kan aflægges hos Danes Worldwide).
Hvis ikke du har mulighed for at supplere dine danskkundskaber, kan du vælge en engelsksproget uddannelse i Danmark.
Kontakt vores jurister
Har du brug for hjælp til at finde rundt i det danske uddannelsessystem, reglerne for SU og ungdomslivet i Danmark, så kan du som medlem kontakte vores jurister.