Uddannelse i Danmark

Danske statsborgere, som er vokset op i udlandet, er berettiget til gratis uddannelse i Danmark på alle niveauer – grundskole, ungdomsuddannelse, erhvervsuddannelse og videregående uddannelser. Her finder du en sammenfatning af ofte stillede spørgsmål om optag på en dansk uddannelse.

Mærsk Tårnet - Panum, Dronning Margrethe

Artikel oprindeligt bragt marts 2020 i Danes Worldwides trykte medlemsmagasin DANES.
Tekst: Marie Graversgaard Jørgensen, Studievejleder – Danes Worldwide

Kan jeg få SU i Danmark?

Fra den dag du fylder 18 år, kan du modtage SU (Statens Uddannelsestøtte, red.) til din ungdoms- eller erhvervsuddannelse og senere til din videregående uddannelse. De generelle forudsætninger for at modtage SU er, at du er studerende samt økonomisk trængende. Herudover er der nogle specifikke betingelser, du skal opfylde for at være SU-berettiget. Du skal fx være dansk statsborger, du må ikke tjene for meget ved siden af din SU, og du skal være aktiv på din uddannelse. Læs alle kriterierne på SU-styrelsens hjemmeside.

Kan jeg få SU i udlandet?

Ønsker du at studere på en ungdoms- eller videregående uddannelse i udlandet, er der nogle andre krav, du skal være opmærksom på i forbindelse med SU.

Uddannelsen skal være godkendt til SU:

For det første skal ungdomsuddannelsen eller den videregående uddannelse opfylde otte kriterier, der er fremsat af SU-styrelsen. Et af kriterierne er, at uddannelsen og uddannelsesinstitutionen skal være offentligt anerkendt i studielandet. Du kan tjekke, om din ungdoms- eller videregående uddannelse allerede er godkendt og anerkendt af SU-styrelsen. Det gør du på Fast Track-listen, der giver et overblik over SU-godkendte uddannelser i udlandet. Er din uddannelse endnu ikke optaget på listen, kan du selv ansøge om at få den optaget. Behandlingstiden er ca. 10 uger.

Du skal være godkendt til at kunne modtage SU i udlandet:

For det andet skal du opfylde tilknytningskravet for at få lov til at tage SU med til udlandet. En af betingelserne er, at du har haft mindst to års ophold i Danmark inden for de seneste 10 år. Det danske statsborgerskab er ikke i sig selv nok, fordi du også skal have en tilstrækkelig personlig tilknytning til Danmark. SU-styrelsen har fremsat 7 tilknytningskrav, som du kan opfylde for at være SU-berettiget i udlandet.
Uddannelse i land inden for EU/EØS (ikke Danmark)
Uddannelse i land uden for EU/EØS (ikke Danmark)

Undtagelse:

Læs videre

Bliv medlem af Danes Worldwide

Medlemsfordele

  • Adgang til alle artikler
  • Gratis juridisk rådgivning
  • Rabat på online danskundervisning og sommerskole
  • Eksklusive arrangementer og lokale netværk
  • Kun 70 kr. om måneden
Luk modal

Log ind

Har du glemt din kode?

Mail afsendt