Af Henrik Mamgreen
I 30 år har Kalinka Ussing boet og arbejdet i Sverige. I starten af 90’erne ville skæbnen, at hun mødte sin kommende mand i Stockholm, og siden er det altså Sverige, der har dannet rammen om hendes liv. I dag er hun blevet 55 år og overvejer lidt, hvorvidt hun skal blive i Sverige eller så småt vende næsen hjem mod Danmark igen.
Jeg er dog godt klar over, at efter så mange år i udlandet, kan det være sværere end som så at vende hjem.
»Jeg synes, det er svært, for på den ene side har jeg det rigtig fint her i Sverige, på den anden side savner jeg efterhånden at komme tættere på min søster og resten af familien hjemme i Danmark. Jeg er dog godt klar over, at efter så mange år i udlandet, kan det være sværere end som så at vende hjem,« forklarer Kalinka Ussing, der i dag er ansat som kunstkurator på Sörmlands Museum i Nyköping cirka 60 km. syd for Stockholm, hvor hun også bor.
Akademisk karriere i Sverige
Det var i 1992, hun fik nok af at være enlig mor hjemme i Vejle og i stedet fik lyst til at prøve noget nyt. Selv erkender hun, at hun måske ikke var den flittigste i skolen, så da hun var flyttet til Sverige, begyndte hun på et studenterkursus. Det gav den rigtige føling med såvel det skrevne som det talte svenske sprog, og samtidig blev det starten på en akademisk karriere, der blandt andet har banet vejen for stillingen på museet.
»Jeg har altid drømt om at blive kunstner og har også prøvet at blive optaget på Kunstakademiet her i Sverige, men uden held. Derfor har jeg i stedet taget en uddannelse som Cand. Mag i kunsthistorie fra Stockholms Universitet. Desuden har jeg en bachelor i social antropologi, da det især er kunst og samfundsforhold, der interesserer mig,« uddyber Kalinka Ussing, der i dag er fraskilt.
Det har måske ikke altid været det mest fornuftige, men at have det godt med sig selv er langt vigtigere end at have mange penge.
Vær åben og grib chancerne
Som hun selv udtrykker det, nyder hun tilværelsen som single, især i et land, hvor der er mulighed for at være sig selv på sine betingelser. Kalinka Ussing er dybt taknemmelig over de muligheder, tilværelsen har budt hende, men hun kan også godt lide at føle sig fri, og på den konto er det godt at bo i Sverige, hvor naturen byder på masser af plads, masser af lys og masser af udfoldelsesmuligheder.
»Jeg har altid gjort både, hvad jeg har haft lyst til, og hvad jeg synes har været skægt. Det har måske ikke altid været det mest fornuftige, men at have det godt med sig selv er langt vigtigere end at have mange penge,« fortæller Kalinka Ussing, som føjer til, at tilværelsen som regel altid kommer til at hænge sammen på den ene eller på den anden måde alligevel. Det gælder blot om at være åben og gribe chancerne, når de byder sig.
Som tilflytter til et andet land er man i hvert fald nødt til at være omstillingsparat og tage tingene, som de kommer.
Få masser af fordele som medlem
Som medlem af Danes Worldwide støtter du vores politiske arbejde for dine interesser som global dansker
Medlemsfordele
- Gratis juridisk rådgivning og vidensbank
- Rabat på bl.a. online danskundervisning, sommerskole og sagsbehandling
- Eksklusive arrangementer og webinarer
- Lokalt netværk med andre danskere i dit område
- Kun 70,- pr. mdr. for hele familien
Der er store kulturelle forskelle
I dagligdagen har Kalinka Ussing travlt med at arrangere udstillinger på Sörmlands Museum. Udstillinger, der både afspejler den lokale egnskunst og svensk samtidskunst. Hun kender efterhånden en del til svensk kultur. I en årrække drev hun nemlig en mindre kommunal kunsthal i Småland, så ad mange kanaler har hun fået den svenske mentalitet helt ind under huden. En mentalitet, der på mange punkter adskiller sig fra den danske, selv om vi har fælles, skandinaviske rødder langt tilbage i historien.
»I Sverige er man meget konsensusorienteret, hvilket betyder, det er vigtigt, at alle mener det samme og, at man holder sig gode venner i alle former for diskussioner. Svenskerne har et helt andet temperament og er ikke nær så konfronterende, som vi kan være i Danmark. Det er en dynamik og et gemyt, jeg af og til savner,« siger Kalinka Ussing og føjer til, at man i mange sammenhænge får et lidt mere nøgternt blik på sin egen kultur, når man har været væk så længe.
Hun er splittet mellem to lande
Selv om Kalinka Ussing grundlæggende har haft en række rigtig gode år i Sverige, føler hun sig en smule splittet mellem Sverige og Danmark. Især nu, hvor hun er ved at komme lidt op i årene, synes hun, det er en svær beslutning, om hun skal blive eller flytte hjem. Hun er så småt begyndt at kigge sig om efter job i Danmark, men hun ved godt, det bliver svært at finde noget inden for et fag, hvor efterspørgslen er stor, og udbuddet er småt.
»Min datter lige flyttet til Gotland, så det kan godt være lidt ensomt her i Nyköping. Til gengæld er det jo her i Sverige, at jeg har mit netværk, så selv om det en gang imellem kan være svært at leve i et andet land, tror jeg også, det kan være svært at vende hjem. Men nu må vi se, hvad der sker. Som tilflytter til et andet land er man i hvert fald nødt til at være omstillingsparat og tage tingene, som de kommer,« slutter Kalinka Ussing.
Blå bog:
Navn: Kalinka Ussing.
Alder/by: 55 år og fra Vejle.
Uddannelse: Cand. Mag i kunsthistorie fra Stockholms Universitet.
Job/titel: Kunstkurator ved Sörmlands Museum i Nyköping.