Hvad er et visum?
Med et visum til Danmark og det øvrige Schengenområde kan du som udlænding i en afgrænset periode opholde dig i hele Schengenområdet. Hvis du er tredjelandsborger, dvs. du IKKE er statsborger i Danmark, Norden eller EU/EØS, falder du ind under en af to kategorier: visumfri og visumpligtig. Læs mere om disse to kategorier nedenunder.
Et visum er med andre ord kun til midlertidige ophold Hvis du derimod vil bosætte dig i Danmark, skal du have en opholdstilladelse. Som partner til en udlandsdansker har du ikke ret til ophold i Danmark – du skal søge visum på lige fod med andre udlændinge uden relation til en dansk statsborger. I Danmark skelner man mellem visumfri og visumpligtige statsborgere. Et visum gives i form af en såkaldt visumsticker, som bliver sat ind på en af siderne i dit pas og kontrolleres ved ind- og udrejse.
Visumfri lande
Som visumfri statsborger kan man opholde sig i Schengenområdet i op til 90 dage inden for en periode på 180 dage. De 90 dage kan enten bruges til ét sammenhængende ophold eller til flere kortere ophold. 180-dages perioden tæller per påbegyndte døgn fra og med indrejsedatoen til og med udrejsedatoen i hele Schengenområdet.
Se oversigten over visumpligtige og visumfrie lande
Som visumfri statsborger skal du opfylde en række grundlæggende betingelser for at kunne rejse ind i Danmark eller Schengenområdet generelt:
Medlemsfordele
- Adgang til alle artikler
- Juridisk rådgivning
- Rabat på danskundervisning og sommerskole
- Eksklusive arrangementer og lokale netværk
- Kun 70 kr. om måneden
- Du skal enten have et gyldigt pas eller anden gyldig rejselegitimation. Det skal være udstedt inden for de seneste 10 år og være gyldigt i minimum tre måneder efter planlagt udrejse af Schengenområdet.
- Du skal kunne dokumentere at have penge til opholdet og hjemrejsen. Beløbet afhænger af varigheden af opholdet og indkvarteringen. En tommelfingerregel for ophold i Danmark er 350 DKK pr. døgn ved privat indlogering, og 500 DKK hvis du skal bo på hotel. Hvis du skal rejse i de øvrige Schengenlande, vil det være nødvendigt at undersøge, hvilke krav der gælder i de pågældende lande.
- Du skal kunne sandsynliggøre og i nødvendigt omfang dokumentere formålet med opholdet i Danmark.
- Du må ikke være indberettet som uønsket til Schengen Informationssystemet (SIS II).
- Du må ikke være udvist og have et indrejseforbud.
- Du må ikke være omfattet af FN’s eller EU’s sanktionslister.
- Du må ikke være omfattet af den nationale sanktionsliste over religiøse forkyndere med indrejseforbud.
Længere ophold for udvalgte lande
Danmark har indgået en særlig aftale med 10 udvalgte lande, hvis statsborgere har ret til 90 dages eller tre måneders ophold i Danmark efter ophold i et andet Schengenland. Den udvidede opholdsret gælder statsborgere fra Australien, Canada, Chile, Israel, Japan, Malaysia, New Zealand, Singapore, Sydkorea og USA. Der gælder dog ikke præcis de samme regler for alle ti lande.
Læs de nøjagtige regler for hvert enkelt land her
Visumpligtige lande
At være visumpligtig betyder, at du skal søge visum, inden du rejser ind i Schengenområdet. Hvilken type visum, du skal søge, afhænger af formålet med rejsen. Normalt kan du få visum, hvis myndighederne vurderer, at du vil overholde betingelserne for dit visum.
Hvis myndighederne derimod vurderer, at der kan være tvivl om, hvorvidt du vil overholde betingelserne for dit visum, for eksempel ved at opholde dig i landet efter visumudløb, vil din sag blive undersøgt nærmere.
Når din visumansøgning behandles, bliver der lagt vægt på, hvor du kommer fra. De visumpligtige lande er nemlig inddelt i fem hovedgrupper.
De fem hovedgrupper
De visumpligtige lande er inddelt i fem hovedgrupper. For hver af de fem hovedgrupper gælder der forskellige vejledende retningslinjer for, hvem der kan få visum. Hovedgrupperne er fastlagt på baggrund af en generel risikovurdering fra 1-5.
Som udgangspunkt vurderes statsborgere i hovedgruppe 1 at udgøre en meget begrænset risiko for ulovlig indvandring i Danmark eller andre Schengenlande, hvorimod statsborgere i hovedgruppe 5 vurderes til at udgøre en særlig høj risiko.
Hver ansøgning bliver vurderet individuelt, så inddelingen af landene i de fem hovedgrupper er kun vejledende.
Se oversigten over de fem hovedgrupper og deres respektive retningslinjer her
Hvor søger jeg visum?
Du kan søge visum via ambassaden eller konsulatet i det land, hvor du bor. Du skal søge om visum til det land, som du enten ankommer til først eller skal opholde dig længst i.
Eksempel 1: hvis du først skal holde to ugers ferie i Italien og efterfølgende to uger i Frankrig, skal du søge om visum til Italien.
Eksempel 2: hvis du flyver ind i Schengenområdet i Tyskland for derefter at køre til Danmark, hvor du skal opholde dig i 4 uger, så skal du søge om visum til Danmark.
Du kan også ansøge gennem et godkendt rejsebureau eller en godkendt visumcentral. Du skal som hovedregel møde personligt op, og det vil ofte være nødvendigt at bestille tid i forvejen. Det vil for mange være forbundet med en lang rejse at indlevere ansøgningen personligt. Derfor har mange danske repræsentationer, der dækker store geografiske områder, indgået aftaler med private bureauer, som kan videreformidle visumansøgningen på vegne af ansøger.
Vær opmærksom på, at ansøgningen først er officielt indgivet, når den bliver modtaget på repræsentationen – og altså ikke når den er på vej via et privat bureau.
Her kan du se, hvor du kan søge visum til Danmark fra
Hvor lang tid tager det at få et visum?
Fra modtagelsestidspunktet af din visumansøgning er der en sagsbehandlingstid på 15 dage. I særligt komplicerede sager, hvor der er behov for yderligere dokumentation, kan sagsbehandlingsprocessen blive forlænget og tage op til 60 dage. Visumansøgningen vil som udgangspunkt blive behandlet lokalt, hvor den er indgivet. Hvis der er forhold ved ansøgningen, som skal vurderes mere indgående, vil ansøgningen blive sendt til Danmark, hvor Udlændingestyrelsen foretager sagsbehandlingen af ansøgningen.
Du kan tidligst indgive din visumansøgning tre måneder før den planlagte indrejsedato. Indleverer du den tidligere, vil den automatisk blive afvist.
Hvad koster et visum?
Normalt skal du betale et gebyr, når du ansøger om visum. Visumgebyret er omkring 80 Euro for voksne og 40 Euro for børn fra seks til 11 år. Børn under seks år er gratis. Derudover kan der være servicegebyr, hvis det er et privat bureau – et såkaldt outsourcingskontor – der varetager ansøgningsprocessen.
Hvilket visum skal jeg søge?
Der findes tre forskellige typer visum. Hvilket visum, du skal søge, handler om dit formål med besøget i Danmark. Du skal derfor på forhånd angive, om der er tale om privatbesøg eller turistbesøg, forretningsbesøg eller et kulturelt besøg.
Privatbesøg og turistbesøg
I langt de fleste tilfælde er det denne type visum, udlændinge søger i forbindelse med besøg i Danmark. Som navnet indikerer, er der her tale om besøg, hvor man enten kender en person i Danmark eller besøger landet som turist.
Læs mere om privatbesøg/turistbesøg og ansøg her
Forretningsbesøg
Hvis formålet med besøget er af erhvervsmæssig karakter, stilles der grundlæggende krav om, at en eller flere forretningsforbindelser bekræfter besøget. Du kan som udgangspunkt ikke tage til Danmark på forretningsvisum og lede efter erhvervsforbindelser – der skal være en konkret virksomhed, organisation, messe eller lignende, der venter dit besøg.
For at få forretningsvisum skal både du og den virksomhed/organisation, som du ønsker at besøge i Danmark, leve op til en række krav.
Læs mere om forretningsbesøg og ansøg her
Kulturelt besøg
Visum til et kulturelt besøg bliver brugt, hvis du for eksempel skal deltage i kulturelle eller videnskabelige arrangementer. Det kan fx være kongresser, sportsstævner eller lignende. Du skal kunne dokumentere, at du har et formål med besøget.
Læs mere om kulturelle besøg og ansøg her
Invitation af en visumansøger
Når du skal invitere en visumpligtig udlænding på besøg i Danmark, skal du udfylde en formular. Der findes forskellige invitationer, afhængig af hvilken type vært du er. En invitation vil i de fleste tilfælde forkorte sagsbehandlingstiden betydeligt, da der ikke vil være behov for at indhente yderligere oplysninger. Læs mere om invitationerne her.
Opholdstilladelse og familiesammenføring
Hvis du vil bo eller arbejde i Danmark, skal du have en opholdstilladelse – et visum giver dig kun tilladelse til at rejse ind i landet. Hvis du søger en opholdstilladelse, søger du automatisk også om visum til selve indrejsen.
Skal du bo fast med din partner og/eller familie i Danmark, skal du søge om familiesammenføring eller opholdstilladelse som medfølgende familiemedlem. Læs mere om familiesammenføring her.
Der gælder særlige regler, hvis dit familiemedlem i Danmark er statsborger i et andet EU/EØS-land, eller hvis du ansøger efter EU-retten.