40 år med venskaber for livet

I 1981 blev Den Danske Sommerskole til – på baggrund af et læserbrev i Berlingske Aftenavis. Her efterlyste et medlem en sommerskole, hvor danske børn i udlandet kunne mødes og samtidig lære dansk.

ung fyr

Gennem de sidste 40 år er Den Danske Sommerskole vokset, så der nu (under normale forhold) er plads til ca. 500 elever. Fra 2013 blev det også muligt at deltage i konfirmationsundervisning på Sommerskolen – med efterfølgende konfirmation – ligesom vi for tre år siden lancerede Familie-Sommerskolen, som stadig vokser.

Samvær og netværk

Tusindvis af udlandsdanske børn har i de 40 år mødtes på Sommerskolen for at lære dansk og om den danske kultur og det danske samfund. Nogle kunne stort set ikke et ord dansk, da de ankom, andre var flydende, men havde brug for at vedligeholde sproget. Men fælles for dem var og er, at de er i samme båd: alle bor med deres familier uden for Danmark. Nogle permanent, andre midlertidigt.

Derfor er mange af dem også blevet gode til hurtigt at knytte venskaber. Fx er børn af udstationerede forældre vant til at blive rykket op efter nogle år og plantet om et nyt sted. Eller har prøvet, at bedste-vennen pludselig er den, der bliver tvunget til at rykke teltpælene op.

Kontakt til den danske familie

En del forældre benytter også Sommerskolen som en kærkommen lejlighed til at bevare kontakten til den danske del af familien. Men ikke alle har den mulighed. Det gælder fx for et af Danes Worldwides medlemmer, Una Gribben, som fortæller:

”Jeg er selv opvokset i et tosproget hjem i Danmark, hvor min far var engelsk og min mor dansk, ligesom mine egne børn også har, dog er de opvokset i Irland og ikke i Danmark.

Mine forældre flyttede fra Danmark for at arbejde i Mellemøsten inden jeg blev færdig med Hf-eksamen og har siden da aldrig returneret for at bo i Danmark igen. Min mor (som er dansk) har ingen søskende og derfor var der aldrig nogle kusiner og fætre eller tanter og onkler at besøge.”

Glade børn – glade forældre

Til gengæld har sommerskolerne så i stedet givet Unas børn mulighed for at opleve Danmark på en anden måde. Hun uddyber:

”Mine tre børn har været på mange sommerskoler, som har været dejlige oplevelser for dem og givet dem muligheden for, at opleve Danmark med unge på deres egne alder, da de ingen familie har I Danmark. Det har også forbedret deres danske sprog og har givet dem venner, som de stadig er i kontakt med år efter, at de er bleven for gamle til sommerskolen.”

Et af de venskaber hjalp min yngste søn til at tage på efterskole i Danmark, som var en meget spændende oplevelse for ham og gav resten af familien én til grund, at tage på flere besøg til Danmark!

Afslutningsvis nævner Una, at der også har været sidegevinster ved bl.a. sommerskoleopholdene:

”Mine børn har også fulgt Danes Worldwide online undervisning, som har hjulpet dem meget med deres sprog. Både certifikatet for online og Sommerskolen har vi for nyligt brugt i vores ansøgning om min søns bevarelse af hans dansk statsborgerskab.”

Familie-sommerskolen julefest 2022_05

Verdens bedste sommer med dansk sprog og kultur

Sprogskole, undervisning om dansk kultur, sjove og kreative aktiviteter – og stedet, hvor livslange venskaber begynder.

Tag med på vores sommerskoler for børn og unge mellem 10-17 år eller Familie-Sommerskolen for forældre og bedsteforældre med børn mellem 6-13 år.

Læs om Den Danske Sommerskole

Jasons historie

Men én ting er jo, at forældrene er glade. Men hvad med børnene selv? Lad os give ordet til Jason, som gik på Sommerskolen fra 2009 til 14. Jason er halvt dansker/halvt indoneser, og han har boet hele sit liv i Jakarta og gået på international skole. Hans far har imidlertid altid sørget for at give ham så meget dansk DNA som muligt, og det kan han være glad for i dag, da han taler flydende dansk og bor i København.

Jason beskriver sine oplevelser med Sommerskolen sådan her:

”Sommerskolen er mere en bare sommerskole og undervisning i sin sommerferie. De går meget op i, at det også skal være en sjov og fed oplevelse for børnene at være der i de 3 uger. De har nogle meget dygtige pædagoger og aktivitetsledere, som kan få alle til at blive engageret og finde venner.

Da jeg først blev sendt afsted, havde jeg ikke forventet, hvor meget jeg egentlig ville komme til at holde af de ophold, jeg har haft, og de venskaber og minder jeg har skabt der.

…Jeg var ovenikøbet måske lidt træt af, at jeg skulle blive sendt afsted inden min første deltagelse, hvor jeg må have været 12 år.”

Et kæmpe guldæg

”Derudover har det, uden at jeg var bevidst over det den gang, været et kæmpe guldæg i forhold til mit netværk. Man møder jo mange danske børn, som også ligesom mig boede i udlandet, så man lærer folk at kende fra alle mulige steder.

Plus det at jeg så var et af de få danske børn, der boede i Indonesien og som gik på et international skole i forvejen, følte mig rigtig godt tilpas blandt andre udlandsdanske børn, som heller ikke var vel-repræsenteret, der hvor de boede.

Vi var samlet mange børn fra mange lande med vidt forskellige niveauer mht. danskfærdigheder, men det gjorde ikke, at de sociale grupper blev opdelt mellem gode dansktalende og ikke-dansktalende, tværtimod var vi meget forenet, da vi alle havde samme mål om at forbedre vores dansk og have nogle gode 3 uger sammen.”

Begrænset jubilæums-fejring

Under normale omstændigheder ville 40-års jubilæet været blevet markeret og fejret på Sommerskolen, når den løber af stablen fra den 7. til den 23. juli 2021. Men pga. corona-pandemien, har man i år måttet være ekstra opmærksom på at træffe forholdsregler, så smitten undgås.

Men mon ikke der trods alt bliver en fødselsdagssang – måske ”med dejlig chokola-a-de og kager til!”