Læs videre
Bliv medlem af Danes Worldwide
Medlemsfordele
- Adgang til alle artikler og events
- Gratis juridisk rådgivning
- Rabat på online danskundervisning og sommerskole
- Eksklusive arrangementer og lokale netværk
- Kun 70 kr. om måneden
Allerede medlem?
Log ind1. Opholdsregler
Husk, at du som dansk statsborger altid kan flytte til Danmark. Du behøver intet visum eller opholdstilladelse, men vi anbefaler, at du indrejser på dit danske pas, hvis du har et.
Inden du tager til Danmark, skal du orientere dig i de danske opholdsregler – her har dit formål med opholdet i Danmark og dit statsborgerskab betydning for dine muligheder.
2. Start boligsøgning
Det kan være svært at finde et sted at bo i de største danske byer. Derfor anbefaler vi, at du går i gang med boligsøgning inden ankomst, hvis du skal bo i Århus, Odense og København. Du kan nemlig ikke ansøge om et CPR-nummer, før du har fundet et sted at bo og faktisk bor der.
Især det københavnske boligmarked et ret udfordrende, og det er slet ikke ualmindeligt, at du skal sende en ansøgning og møde op til et personligt interview – for at komme i betragtning til et værelse hos en privatperson til 5000 kroner om måneden.
Vi har skrevet om boligsøgning her.
Sørg for at slå notifikationer til på diverse platforme, så du kan vise interesse hurtigt og dermed måske komme i betragtning.
Bonusinfo: Flere hostels tilbyder at registrere din adresse hos dem. Det kan være en god midlertidig løsning, indtil du finder et nyt hjem. Som Airbnb gæst kan du også spørge din vært, om det er muligt at registrere din adresse hos vedkommende.
1. Find et hjem og få en fast adresse
Hvis du ikke allerede har fundet et sted at bo, så er boligjagten din første prioritet. Husk, du behøver ikke bo det samme sted for evigt. For mange kan det være rart at have en base at lede videre fra, om end basen ikke lever op til dine standarder.
2. Registrér dig som bosiddende og få et CPR-nummer
Når du ankommer til Danmark, er det vigtigt at registrere dig som bosiddende. Registreringen skal ske hos din danske bopælskommune.
Find din bopælskommune her. Vær opmærksom på, om du skal bestille tid eller bare kan møde op.
OBS: Du skal senest meddele din flytning fem dage efter, du er flyttet, og du kan i de fleste kommuner tidligst melde din flytning fire uger før.
Det er kommunen, der bestemmer, hvad du skal medbringe, men det vil typisk være dokumentation for lovligt ophold* og dokumentation for bolig (fx lejekontrakt).
Når du bliver registreret hos kommunen, får du også et CPR-nummer. Hvis du tidligere har boet i Danmark, vil dit CPR-nummer fra dengang blive genaktiveret.
Du kan læse mere om CPR nummer her.
*lovligt ophold:
- Hvis du er dansk statsborger, skal det dokumenteres, fx med pas.
- Hvis du er nordisk statsborger, skal det dokumenteres, fx med pas.
- Hvis du er EU-borger, skal du først EU-registres ved at indgive en ansøgning herom. Du finder ansøgningen her. Opholdsdokumentet skal senere medbringes, når du skal registrere dig som bosiddende i Danmark.
Hvis du er tredjelandsborger, skal du medbringe din opholdstilladelse, når du registrerer dig hos kommunen.
3. Få et sundhedskort og vælg en læge
Når du bliver registreret hos kommunen, skal du samtidig vælge en praktiserende læge, som du kan kontakte, hvis du bliver syg, skal have recepter, vaccinationer og sygdomsforebyggelse generelt.
Du finder oversigten over de danske læger her. Vær opmærksom på, at lægen skal have åbent for patienttilgang, og lægeklinikken skal ligge i din bopælskommune.
Når du har fået registreret adresse, fået et CPR-nummer og valgt læge, så vil du indenfor to uger modtage dit gule sundhedskort med posten.
OBS: dit navn skal stå på postkassen, ellers vil postbuddet ikke aflevere brevet med sundhedskortet i.
Når du har fået et CPR-nummer, kan du ansøge om et sundhedskort, også kendt som “det gule kort”.
Sundhedskortet dokumenterer, at du er berettiget til ydelser under den nationale sundhedsforsikring i Danmark. Sundhedskortet viser dit navn, adresse, CPR-nummer og navn og adresse på din praktiserende læge.
Sørg for at have sundhedskortet på dig, da det er påkrævet, når du skal besøge en læge, tandlæge eller hospital, eller når du vil låne bøger på biblioteket. Sundhedskortet kan også downloades som app.
4. Ansøg om skattekort
Når du bor i Danmark, bliver du også fuld skattepligtig til Danmark. Derfor skal du have lavet et skattekort og indtaste oplysninger om, hvad du forventer at have af indtægter i løbet af året, f.eks. hvis du modtager SU eller får løn. Et skattekort indeholder oplysninger om din skattesats, fradrag og tillæg.
For at få et skattekort skal du besøge Skattestyrelsen personligt eller ansøge online. Du skal bruge dit CPR-nummer og oplysninger om din indkomst og fradrag for at ansøge om et skattekort.
5. Åbn en bankkonto
Det er en god idé at åbne en dansk bankkonto, når du flytter til Danmark og skal bo her i længere tid. En dansk bankkonto er praktisk til at modtage din løn, modtage penge fra det offentlige, f.eks. SU eller få penge tilbage i skat, betale regninger og administrere dine økonomiske forhold generelt.
Kontakt et par forskellige banker i Danmark for at få mere information og åbn en bankkonto.
6. Få et dansk telefonnummer
Hvis du skal bo i Danmark i længere tid, kan det være smart med et dansk telefonnummer. Det danske telefonnummer kan bruges til at få MobilePay, som er dét, danskerne bruger til at lave nemme og hurtige pengeoverførsler til hinanden (ligesom PayPal og Venmo).
I Danmark må teleselskaberne maks. binde dig til et abonnement i seks måneder, så du kan nemt opsige det igen.
Det er muligt at kombinere flere telefonnumre på én mobil.
7. Overvej en forsikring
Mange unge i Danmark er ikke forsikret. Følgende forsikringer/dækninger er heller ikke lovpligtige, men vi anbefaler, at du tager aktivt stilling til dem, s hvis uheldet er ude.
– Indboforsikring, der dækker dine ting. Herunder også ansvarsforsikringen, der dækker skader, du er skyld i, på andres ting.
– Rejseforsikring, der dækker dine ting og dig selv, når du rejser.
– Ulykkesforsikring, der dækker dig, hvis du skulle komme ud for en ulykke i Danmark.
8. Søg SU (Statens Uddannelsesstøtte) / arbejde
Uddannelse
Hvis du skal studere i Danmark, er det vigtigt at kende betingelserne for SU, som er økononisk støtte til unge under uddannelse. Der gælder forskellige regler alt efter statsborgerskab, og selvom du er berettiget, er det nødvendigt at søge.
- Danes Worldwide har lavet en SU-guide, som giver det fulde overblik.
- Du kan også læse mere direkte hos SU her.
- Har du brug for yderligere hjælp, kan du benytte vores studievejledning her.
Arbejde
Hvis du er kommet for at arbejde, er der gode råd at hente her.
Kommunikation med det offentlige
Det offentlige Danmark er langt, hvad angår digitale løsninger. Det betyder, at kontakten i mange tilfælde foregår via digitale platforme som apps eller hjemmesider. Du kan læse digital post fra det offentlige på Digital Post-appen, e-Boks, mit.dk eller på borger.dk
Hospital
Hvis du har brug for at blive undersøgt eller behandlet på et hospital, skal du først få en henvisning fra din egen praktiserende læge, en specialistlæge eller fra lægevagten. Du vil modtage en aftale fra hospitalet, som vil sende information om, hvor og hvornår du skal komme. Det er gratis. Du vil modtage aftalen som digital post.
Tandpleje
I Danmark er der en delvis betaling for tandpleje. Du skal betale for undersøgelser og behandling, men en del af regningen er offentligt finansieret. Du er fri til at vælge en tandlæge. Børn og unge under 18 år har ret til gratis tandbehandling.
International Citizen Service Center
Når du ankommer til Danmark, kan det være nyttigt at besøge et International Citizen Service center (ICS). Disse centre er placeret i forskellige byer, herunder København, Odense, Aarhus, Aalborg, Esbjerg og Sønderborg. ICS-centrene er en one-stop-shop, hvor du kan få hjælp og information om forskellige offentlige myndigheder og udføre nødvendige administrative opgaver.
På ICS-centrene kan du få hjælp til at udfylde ansøgninger, få rådgivning om dine rettigheder og pligter som borger i Danmark og få svar på spørgsmål om skat, sundhedsvæsen og andre emner.