Graduate-programmer i Danmark

Kvinder der læser

For nyuddannede kandidater

Graduate er det engelske ord for dimittend, dvs. én, der har afsluttet overbygningen på en akademisk uddannelse. I Danmark vil det typisk være en kandidatuddannelse; i udlandet kan det være en master’s degree.

Stadigt flere danske virksomheder rekrutterer hvert år nyuddannede til deres graduate-programmer for at sikre sig en god talentmasse til virksomheden.

Uddannelsesstilling

Et graduatejob er en form for uddannelsesstilling. Ansættelsen foregår ofte som en turnusordning, hvor du prøver forskellige roller og afdelinger, ligesom du ofte tilbringer en periode i udlandet. Dermed får du indsigt i hele virksomheden.

Både ansættelsens varighed og antallet af rotationer varierer fra virksomhed til virksomhed. En del graduate-programmer varer to år og indeholder fire rotationer af hvert et halvt års varighed.

De fleste på engelsk

Mindst 55 firmaer i Danmark har i alt ca. 200 graduate-programmer. De fleste programmer er i den private sektor, men enkelte er også i det offentlige. Find derfor ud af, hvilke graduate-programmer, der særligt appellerer til dig og lav din egen ”short liste” med dem.

De fleste programmer foregår på engelsk, hvorfor du som global dansker har en fordel.

Du bliver en del af et graduate team, og som regel får du tilknyttet en mentor.

Ofte vil du have mulighed for at fortsætte i et ’rigtigt’ job efter endt graduate-program.

Krav, du skal opfylde

Du finder de specifikke krav i hvert stillingsopslag. Ellers er tommelfingerreglen, at du

  • højst har to års erhvervserfaring efter endt kandidatuddannelse (eller tilsvarende)
  • er analytisk af natur, dvs. stærk i research, struktur og metodik
  • er holdspiller – meget af arbejdet foregår i grupper
  • er ambitiøs
  • er en stærk kommunikator og, ikke mindst,
  • stærkt motiveret!

Sådan foregår det

Efter at have læst stillingsopslaget grundigt, skriver du en motiveret ansøgning og et tilhørende CV. Et godt råd er at researche på både graduate-program og virksomhed, før du skriver.

Send ansøgning, CV og de nødvendige eksamenspapirer og evt. anbefalinger til virksomheden. Derefter vil du blive kaldt til et indledende interview og evt. test. Det foregår ofte – men ikke altid – online.

Kommer du igennem første runde, bliver du derefter kaldt til en såkaldt ’Assesment-dag’. Her skal du bl.a. gennem IQ- og personlighedstests, gruppeøvelser og andre opgaver.

Hvornår kan jeg søge?

De fleste virksomheder slår graduate-stillingerne op i starten af året, og du starter typisk i dit graduate-job efter sommerferien.

Start gerne din research et år eller to i forvejen.

Her finder du en oversigt over de fleste graduate-programmer i Danmark https://www.jobunivers.dk/Graduateprogrammer.aspx (en oversigt administreret af Djøf)

Her finder du en oversigt over graduate programmer i Europa https://graduateland.com/da/

Mere om graduate-programmer

Læs mere om, hvad graduate-programmer er, og hvad de kræver af dig her:

Kilder: jobunivers.dk, aau.dk, djoef.dk og Pia Ravn, chefkonsulent for karriere og erhverv hos Djøf