Inden du flytter til udlandet

Uanset om dit udlandsophold er en permanent flytning eller en udstationering, så er der meget at håndtere, og det kan for mange være en stor og uoverskuelig proces. Her i artiklen gennemgår vi alle de praktiske ting, du bør være opmærksom på, når du vil flytte til udlandet.

familie, usigt, bjerge

Er du klar til at flytte til udlandet og starte dit liv som udlandsdansker? Tillykke! Utallige oplevelser og eventyr venter dig, både professionelt og personligt. Men husk, at der kan være uforudsete udfordringer på rejsen.

Når du beslutter dig for at flytte til udlandet, bliver mange daglige rutiner erstattet af nye, spændende vaner. Men nogle af de charmerende elementer ved en ny kultur kan også byde på udfordringer. Komplekst bureaukrati, uforudsigelige tidsforståelser eller kulturelle forskelle kan virke som store udfordringer, når man først flytter til udlandet.

Selv i lande, der umiddelbart virker velkendte, kan der være overraskelser i vente. Derfor er det essentielt at gøre sin research, inden man tager springet. Søg viden om det nye land, læs bøger, søg på nettet eller, endnu bedre, tal med folk, der allerede har erfaringer fra stedet. Det handler om at møde nye kulturer med et åbent sind og forberedt hjerte.

Husk, at som medlem af Danes Worldwide er du aldrig alene. Vores lokale repræsentanter står klar til at vejlede dig, når du vælger at flytte til udlandet. Uanset om det er råd, støtte eller blot en kop kaffe med en, der taler dansk, er vi her for dig. Lær mere om, hvordan vi kan assistere, i den resterende del af artiklen.

flyver, solnedgang, rejse, danes worldwide

Kontrakt og løn, når du vil flytte til udlandet

Det job, der venter i den anden ende, bliver hurtigt omdrejningspunktet i den kommende flytning. Derfor er der en række elementer, det er vigtigt at forholde sig til, når du skal flytte til udlandet:

Arbejdstilladelse

Hvis du skal udstationeres til et andet EU/EØS-land eller Schweiz, er det ikke nødvendigt at have visum eller opholds- og arbejdstilladelse. Det er dog vigtigt, at du registrerer dig hos myndighederne i det land, du befinder dig i inden for tre måneder, så du kan få et opholdsbevis. Hvis du modsat skal til et ikke-EØS-land, vil både visum samt opholds- og arbejdstilladelse i stort set alle tilfælde være et krav.

Du kan sjældent få arbejdstilladelsen, når du er ankommet til det land, du skal udstationeres i. Derfor anbefales det, at du indhenter denne, inden du rejser. Oftest vil det være din arbejdsgiver, der er ansvarlig for din arbejdstilladelse, hvorfor det også er arbejdsgiveren, der skal aftale med myndighederne i det pågældende land, at du må arbejde. Det er derfor vigtigt, at din kontrakt specificerer, at din arbejdsgiver er ansvarlig for alt papirarbejde vedrørende opholdet. Husk dog, at det er dit ansvar, hvis papirerne ikke er i orden, når du ankommer til udstationeringslandet.

Kontrakt

Hvis du skal udstationeres til udlandet, er det altafgørende, at du danner dig et godt overblik over ansættelseskontrakten, inden du takker ja til jobbet. Det kan i mange tilfælde være hensigtsmæssigt at få din fagforening til at gennemgå kontrakten. Hvis du skal ansættes på lokale vilkår under dit udlandsophold, vil din kontrakt i de fleste tilfælde være udformet på det lokale sprog, hvorfor du bør rådføre dig med en advokat eller tolk.

Når du gennemgår kontrakten, anbefaler vi, at du bl.a. kigger efter følgende punkter:

  • Varigheden af stillingen samt dens kompetenceforhold.
  • Arbejdsvilkår og løn. Herunder pension, bil og bonus.
  • Arbejdstid. Herunder overarbejde, ferie- og sygedage samt rejser.
  • Forsikringer.
  • Opsigelsesvilkår.
  • Aftale om bolig.
  • Aftale om familie. Er udgifterne til samlevers pension inkluderet og er dine børns skolegang finansieret af arbejdsgiveren.

Løn

Når du rejser ud, vil arbejdsgiveren ofte afholde nogle af de udgifter, som du selv ville være ansvarlig for i Danmark. Dette omfatter eksempelvis bolig, telefon, skoler osv. Lønnen vil desuden sjældent være underlagt en specifik overenskomst, men derimod blive fastsat i den individuelle aftale. Desuden vil lønnens størrelse afhænge af, hvilket land og hvilken by du rejser til, hvorfor landets prisniveau har meget at sige. Derudover har længden af udstationeringen også stor indflydelse på lønnen og dine ansættelsesvilkår. Ved et kort udstationeringsophold vil lønnen i de fleste tilfælde være højere, mens andre goder vil være mindre.

Det er yderligere vigtigt at lønnen afspejler, at den skal kompensere for flere indtægter, som ville være opnået i Danmark. Eksempelvis ens medrejsendes arbejdsindkomst og pensionsopsparing.

Mand skriver på blok

Bolig og skatteforhold, når du flytter til udlandet

Læs videre

Bliv medlem af Danes Worldwide

Medlemsfordele

  • Adgang til alle artikler
  • Gratis juridisk rådgivning
  • Rabat på online danskundervisning og sommerskole
  • Eksklusive arrangementer og lokale netværk
  • Kun 70 kr. om måneden
Luk modal

Log ind

Har du glemt din kode?

Mail afsendt