Inden du flytter til udlandet (2 af 2)

Uanset om dit udlandsophold er en permanent flytning eller en udstationering, så er der meget at håndtere og kan for mange være en stor og uoverskuelig proces. Artiklen her er del 2 af 2 om at flytte til udlandet.

familie, usigt, bjerge, danes worldwide

Dette er anden del af en længere artikel. Du kan læse første del her.

Netværk i udlandet

Facetime, Whatsapp, Skype, Zoom, Teams osv. har heldigvis gjort det lettere at bevare kontakten til familie og venner, hvor du end måtte bosætte sig henne. Men har du gjort dig tanker om, hvordan dit nye netværk skal se ud?

Det lokale netværk skal muligvis bygges op fra bunden, og selvom vi er stor fortaler for, at udlandsdanskere lader sig integrere i deres nye bopælsland, skal man starte et sted – fx med andre expats. Her kan vores repræsentantnetværk komme til gavn.

Repræsentanterne er frivillige udlandsdanskere, som har sagt ja til at være kontaktpersoner for vores medlemmer i det givne lokalområde. Repræsentanterne er meget engagerede, når det handler om at afholde arrangementer af social karakter.

Dette kan være alt fra fredagsøl og legeaftaler til julefrokoster eller andre arrangementer. Derudover er repræsentanterne også altid behjælpelige ift. at besvare spørgsmål om lokalområdet. Eksempelvis angående sygesikring, tandlæge, internet eller andet.

Derudover er der mange grupper, særligt på Facebook, der er centreret omkring danskere i et givent område. Også her kan der findes sparring, selskab og erfaringsdeling.

facemtime med bedsteforældre, danes worldwide

Den medfølgende familie

Medfølgende partner

Er du medfølgende partner til en snarligt udstationeret? Så er der også en række udfordringer, du skal gøre dig overvejelser om.

Vi har set, at hvis en udstationering falder fra hinanden, er det som regel fordi partneren og/eller børnene aldrig faldt til i det nye. Gør jer derfor grundige overvejelser om, hvad det nye liv kommer til at bestå af – for alle parter. Kan den medfølgende partner få arbejdstilladelse? Har vedkommende en anden beskæftigelse, som (lovligt) kan tages med ud af Danmark?

Den medfølgende partner bliver ofte hverdagens superhelt, der sørger for børn, hjem, opsøger nyt netværk, lærer lokalområdet at kende, holder kontakten til familien i Danmark osv. Hvad enten du ser frem til en tilværelse som hjemmegående eller satser på et globalt karriereforløb, så tal tingene godt igennem inden afrejse.

Hvilke tanker har andre medfølgende partnere gjort sig om at flytte med til udlandet? Det kan du læse meget mere om her.

Børn og skolegang

Børn spiller en stor rolle i en succesfuld udstationering. Hvad synes de om at skulle flytte? Hvor skal de gå i skole? Hvem skal de lege med? Er det sikkert at transportere sig selv hjem fra skole i det nye land? Listen er lang…

Hvis du flytter til udlandet med børn, er det vigtigt, at du undersøger udbuddet af skoler og daginstitutioner inden udrejse. Det kan specielt være relevant at undersøge, hvilke skoler der er i området, hvad prisen for skolegangen er og vigtigst, om der er ledige pladser på skolen.

Internationale skoler vil oftest koste 5.000-10.000 kr. pr. barn pr. måned, hvor du udover denne udgift skal betale for indmeldelse, bøger og i nogle tilfælde skoleuniform. Undersøg dog om disse udgifter er dækket i din kontrakt.

Vuggestuer og børnehaver vil muligvis ikke være et lige så kendt fænomen, som det er i Danmark. Dog kan du eventuelt undersøge, om en au-pair kan passe dine børn, indtil de er gamle nok til at skulle i skole. Dette kan i mange tilfælde være en billigere løsning end pasningsinstitutioner, hvis der er tale om mindre børn, som skal passes i hverdagene. Husk i denne forbindelse at tjekke referencer, tilladelser samt om arbejdsvilkårene er forsvarlige. Læs evt. indlægget “hvem passer vores børn i udlandet?”.

Dit barn bliver til et ”third culture kid”

Hos Danes Worldwide og Den Danske Sommerskole bruger vi begrebet Third Culture Kids om børn, der har ”hjemme” flere steder i verden. Udtrykket er ikke opfundet af os, og du kan læse meget mere om det her.

I vores ekspertpanel sidder bl.a. Lene Rindom, som er kulturcoach. En kulturcoach kan bl.a. hjælpe familien med at tage børnene med ind i flytteplanerne og kan italesætte den evt. frygt, som børnene måske går rundt med.

Bevar det danske sprog

Når du rejser til et land, hvor lokalsproget ikke er dansk, kan du og dine børn have behov for, at det danske sprog vedligeholdes. Hos Danes Worldwide tilbyder vi året rundt online danskundervisning, og Den Danske Sommerskole udbyder en Sommerskole og Familie-Sommerskole for børn og unge. Disse sommerskoler er med til at vedligeholde det danske sprog.

Onlineundervisningen tilbydes på tre forskellige niveauer til forskellige aldersgrupper. Læs meget mere om de forskellige muligheder her.

Råd fra en udstationeret forælder

Hør Pia Solmers erfaringer med at bo i udlandet med hele familien:

Hør Pia Solmers erfaringer med at bo i udlandet med hele familien.

Læs mere om at flytte til udlandet

For at blive klogere på hvad det indebærer at rejse ud, kan det være interessant at læse om andres erfaringer og oplevelser med udstationeringer og udlandsophold.

Læs eksempelvis bogen ”Blød landing”. Bogen giver et billede af, hvad udstationerede familier kan forvente eller blive udfordret på, og hvad der skal til for at trives i livet ude.” Blød landing” er skrevet af Mette Hald og Camilla Thorgaard. Udgivet i 2014.

Desuden er bogen ”Go – min ultimative guidebog før, under og efter vores ophold i udlandet ”skrevet af Maria Kofod Techow, Emilie Frijs Due og Bente Skovby Burke. Bogen er for børn i alderen 6-13 år, som skal udstationeres med deres familie. Bogen er interessant at læse, da den fokuserer på, hvordan udstationeringen kan påvirke børnene ift. de kulturelle udfordringer, som et udlandsophold kan medføre.