Jeg vil gerne blive gammel i Danmark – Hvad skal jeg huske på?

Der er mange praktiske informationer at tage hensyn til, hvis du som udlandsdansker gerne vil blive gammel i Danmark. Vi har samlet en lille guide med de vigtigste punkter.

senior service hos danes worldwide

Der er mange praktiske informationer at tage hensyn til, hvis du som udlandsdansker gerne vil blive gammel i Danmark. Vi har samlet en lille guide med de vigtigste punkter.

Jeg vil gerne blive gammel i Danmark – hvad skal jeg huske på?

Mange danskere rejser hvert år til udlandet, hvor de tilbringer størstedelen af deres liv.  I mange tilfælde fordi de har fundet kærligheden, eller fordi de har fået et unikt jobtilbud, som de ikke kunne takke nej til. For mange udlandsdanskere er ønsket ved afrejse dog stadig, at de en skønne dag skal vende tilbage til deres hjemland, Danmark, hvor de ønsker at blive gamle.

For at gøre hjemkosten mere overskuelig har vi sammensat en guide over de elementer, du skal huske på, når du planlægger at vende hjem til Danmark efter endt udlandsophold.

Pension for udlandsdanskere

Inden du rejser fra Danmark, kan det være en god ide at oprette en ny pensionsordning, der vil være gældende for den tid, du bor udenlands. Forskellen mellem denne og din nuværende pensionsordning er, at du ikke kan gøre brug af dit fradrag ved indbetalingerne, når du er i udlandet. Modsat vil udbetalingerne dog være skattefri, hvilket medfører, at du ikke skal betale pensionsafkast af udbetalingen. 

Vær dog opmærksom på, at der både kan være fordele og ulemper ved at have en pensionsopsparing, mens du befinder dig i udlandet. Er du i tvivl, har du altid mulighed for at spørge vores eksterne pensionsrådgiver Michael Thomsen.

Bolig for hjemvendte udlandsdanskere

Inden du rejser til udlandet, kan det være en god ide at skrive dig på ventelister til diverse boliger i det område, hvor du ser dig selv bo, når du vender retur til Danmark. Der er mange boligselskaber, der tilbyder ventelister til lejeboliger. På disse lister er der ofte mange års ventetid, og vi anbefaler derfor, at du skriver dig op allerede første gang, du forlader landet. 
Vi har udformet en liste over diverse steder, hvor du kan skrive dig op:

Søg om boligstøtte
I Danmark er det desuden muligt at søge om boligstøtte, hvis du bor til leje. Boligstøtte udbetales af Udbetaling Danmark, og det er derfor dem og ikke din kommune, du skal kontakte, hvis du har spørgsmål til din boligstøtte.

Tilskud til varme

Det er muligt at søge om varmetillæg, hvis du er folkepensionist eller førtidspensionist fra før 1. januar 2003. Varmetillæg er defineret som et tilskud til de udgifter, du har til varme i din bolig. Dette kan både omfatte gas, el, olie eller andre typer af brændsel. Det er ikke muligt at få alle dine varmeudgifter dækket, men kun at få et tilskud. Din varmetillægssats er afhængig af den personlige tillægsprocent[1], der kan findes på din pensionsmeddelelse. Varmetillægget er skattefrit og er en gennemsnitsberegning af tre års varmeforbrug. Hvis du er ny lejer, bliver det beregnet ud fra de forventede udgifter. Tillægget vil blive udbetalt sammen med din pension og er ikke afhængigt af din formue.

Betal licens – men få tilskud

Som pensionist kan du ansøge om nedsat medielicens. Dette er muligt, hvis du er folkepensionist og din personlige tillægsprocent er 100. Førtidspensionister fra før d. 1. januar 2003 er omfattet af samme regler. Du finder din tillægsprocent på din pensionsmeddelelse, som du vil modtage med digital post. Hvis du har spørgsmål til din tillægsprocent, anbefaler vi at du kontakter Udbetaling Danmark. Find ansøgningsskemaet til nedsat licens her.

Bliv bopælsregistreret så du har ret til sundhedsydelser

Når du rejser ud af Danmark og dermed skifter adresse til udlandet, bliver dit sundhedskort ugyldigt. I Danmark får du det gule sundhedskort, hvis du har folkeregister-adresse i Danmark. Når du vender tilbage til Danmark og er blevet bopælsregistreret i CPR, vil du modtage dit sundhedskort inden for to-tre uger. Det er derfor vigtigt, at du bliver bopælsregistreret, da du ellers ikke har ret til ydelser efter sundhedslovgivningen.


[1] Tillægsprocenten er en opgørelse over det tilskud og tillæg, du kan modtage ved siden af din pension.

Kilder:
https://www.aeldresagen.dk/viden-og-raadgivning/penge-og-pension/tillaeg-og-tilskud/gode-raad/varmetillaeg
www.borger.dk/bolig-og-flytning/Boligstoette-oversigt 
www.borger.dk/sundhed-og-sygdom/Sygesikring-og-laegevalg/Nyt-sundhedskort 
https://www.dr.dk/om-dr/licens/genveje/hvem-kan-faa-nedsat-medielicens

NB! Danes Worldwide kan ikke holdes ansvarlig for eventuelle konsekvenser af vejledningen på denne side.